Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж не може да смени личната си карта - няма постоянен адрес

Пловдивчанин живее година в абсурда на "Параграф 22"

По буквата на закона, но юридически и морален абсурд, според правозащитник

| обновено на 01.04.21 в 14:32
Радко Данаилов
Снимка: Радио Пловдив, Екатерина Костова

56 -годишен мъж от Пловдив сигнализира, че не може да подмени личната си карта, изтекла миналия април. Причината е, че не може да посочи постоянен адрес за регистрация. 

Изтичане срока на личната карта

Пловдивчанинът Радко Данаилов се отписва от регистрацията си под тепетата, когато се жени и заминава да живее със съпругата си в Кюстендил:

„Адресът ми беше в Кюстендил до 2003 година, когато се разведох с нея. Съответно личната ми карта беше в ред, нормално работех в една строителна фирма, после в друга, докато не дойде пандемията“.

Миналият април изтича срокът на личната му карта, в която постоянният му адрес е Кюстендил:

„Отидох в Кюстендил да си вадя оттам документите, но бившата ми жена е пуснала молба, че не желае да се регистрирам вече там и не мога съответно нищо да направя“.

По Закон

Така Данаилов решава да смени постоянния си адрес и да се регистрира в родния Пловдив, където в общинско жилище живее баща му. В сектор "Български документи за самоличност" на пловдивската полиция му обясняват законовото положение: 

„Съгласно разпоредбите на Закона за българските лични документи, задължително условие е гражданинът да има деклариран постоянен адрес в съответната област. Съгласно Закона за гражданската регистрация, постоянен адрес се дава от кмета на общината, на района или на кметството или от определени от тях длъжностни лица при представяне на писмено заявление от лицето. За да можем ние да издадем на някой лична карта, съответно трябва да ни представи удостоверение за постоянен адрес, който е на територията на област Пловдив“ - посочва началник сектора Костадин Марков.

Общината отказва регистрация в общинско жилище

В общината отказват да регистрират Данаилов на адреса на общинското жилище на баща му. Секретарят Ангелина Топчиева обяснява причината така:

„Настанителната заповед, която Общината е издала, е за настаняване на 3 лица, а подателят на сигнала, Радко Данаилов, не фигурира вътре. Така че не съществува вариант в момента Радко Данаилов, който се намира извън настанителната заповед, да бъде настанен в това жилище“.

Оказва се, че в случая не може да се промени и настанителната заповед, така че мъжът да бъде вписан допълнително в нея. Живка Николова, секретар на Район "Западен", където е общинското жилище на бащата на Данаилов, отговаря защо: 

„Жилището е 70 квадрата и семейството, което е настанено, е тричленно, тоест отговаря на площта- според наредбата. Не може да бъде вписан още един човек“.

Без възможност за свободен наем

Така единствената оставаща законова възможност да получи постоянен адрес за Данаилов е да излезе на свободен наем. Но той казва, че няма постоянни доходи и му е невъзможно да плаща подобна квартира. Тогава получава съвет да намери някого с постоянен адрес, при когото да се регистрира. Той обаче е категоричен: 

„Все пак не мога да накарам даден човек да ме регистрира в апартамента му, за да си изкарам документи. Може да сме приятели, може да сме познати - но никой не ме знае какъв съм“.

Ако не смени личната си карта в срок, Данаилов дължи глоби:

„Получавам някаква глоба, ще я връча на кмета на Пловдив, ако иска, да я плати. Защото аз си пуснах молба“.

Параграф 22 за издаване на удостоверение за постоянен адрес

Питаме Общината дали ситуацията с получаването на удостоверение за постоянен адрес в подобни случаи не е параграф 22. Ангелина Топчиева отговаря:

„Преди няколко години може би е било възможно – преди 10-ина години – регистрация, без да се следи кой, как и защо. Едни разпоредби на Закона за личните документи поставят рамки - както за общините, така и за  гражданите“.

А дали в тази заплетената ситуация мъжът ще може да упражни правото си на глас?

С промени заради пандемичната обстановка, с изтекъл документ за самоличност ще може да се гласува. Костадин Марков посочва, че за да издаде удостоверение за гласуване обаче, което да послужи в избирателната секция, МВР изисква „да се подаде заявление за издаване на лична карта, което трябва да бъде прието и регистрирано“. А за да подаде заявление, човекът вече трябва да има удостоверение за постоянен адрес.

Отново се връщаме в изходна точка, в която Данаилов не може да получи удостоверение за постоянен адрес – съответно и лична карта. 

Къде са правата на човека?

В този казус законът се изпълнява буква по буква, но къде са правата на човека, пита правозащитникът Михаил Екимджиев: 

„Държавата няма защитимо право да настоява ти да посочваш собственост или жилище под наем. Ами ако нямаш пари, ти може да нямаш нито собственост, нито възможност да наемеш квартира под наем. Значи ли това, че заради това, че нямаш пари, ти ще се окажеш без документи за самоличност? Това е юридически и морален абсурд. Ти ставаш един социален призрак, теб те няма в тази държава и оттук нататък ти губиш всички права, които нормално принадлежат на български гражданин с установена именно чрез тези документи самоличност“.

Радко Данаилов продължава да търси вариант да стане видим за държавата. 

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31