Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да избираш за пръв път - вотът на младежите

| обновено на 03.04.21 в 09:23
Снимка: БТА

Коронавирусната пандемия изглежда ще бъде сред от основните фактори, който ще контролират избирателната активност по време на предстоящия вот за народно събрание. Това обаче едва ли ще окаже влияние върху най-младата частот гласоподаватели - тези между 18 и 29 г.. Разделени между две епохи - тази на родителите и текущата - младежите, съдейки по данните за тяхната активност на предходните избори - изглежда се влияят от нещо друго. 

Разговорът за стимулиране на младежката политическа активност води до някакви изменения в последните години, като най-видни признаци за това са по-публичните прояви на младежките организации на водещите партии и по-активното участие на партиите в социалните мрежи. Очевидно желание за достигане до по-младите избиратели има, но то остава някак вяло. 

Люба Христева, Денис Мишев и Джей Дишлиев са пловдивски младежи, на които по различни причини им предстои да упражнят за пръв път правото си на глас. Всеки един от тях е на възраст между 18 и 29, с различна степен на образование и различна професия. 

"Аз нямах достатъчно информация, затова не съм гласувала до този момент" споделя Люба Христева. "Възприятието за изборите понякога е грешно и не говори на младите". 

"Посъветвах се със свои роднини, приятели и с разяснителните кампании в социалните мрежи, за да мога да разбера как да гласувам. Случва ми се за пръв и това е моят преход от дете към пълноправен член на обществото" отчита Денис Мишев. 

Джей Дишлиев от своя страна заяви, че не вярва в изборите, като инструмент за промяна. 

В момента в България живеят около 800 хил души на възраст между 18 и 29, ако всички те гласуват за една партия - тази партия щеше да заеме мястото на трета политическа на парламентарните избори през 2017г. 
Целия репортаж чуйте във звуковия файл
Още от категорията

Герган Ценов: От гласуването зависи животът ни напред

В денят на вота ви срещаме с музиканта   Герган Ценов, който изказва своето убеждение в необходимостта от упражняване на вота, по един интересен начин, развенчавайки няколко мита свързани с гласуването. Герган Ценов – музикален директор на създадения от него камерен ансамбъл „Ценов“, с който изпълнява приоритетно произведения от български..

обновено на 04.04.21 в 14:10

Само три ковид избирателни секции в Пловдив област

542 секционни избирателни комисии ще има на територията на 17-та РИК за предстоящите на 4 април парламентарни избори. За всички има достатъчно членове, които вече са назначени. Изключение правят подвижните секционни избирателни комисии за хората, които са поставени под карантина или изолация заради Covid-19. Това заяви в интервю за Радио..

обновено на 03.04.21 в 09:23

Преди вота - говорят хората и експертите

В поредицата интервюта на Паолина Комсалова  за това как ще гласуваме  на 4 април - фокус върху машинното гласуване. Ще чуем проф. Иван Тодоров, като представител на фирмата, която достави и ще поддържа машините в изборния ден. Преди него попитахме пловдивчани на кое ще се доверят в изборния ден- на хартиената бюлетина или на машината.

обновено на 03.04.21 в 09:20

Галъп: Седем партии в парламента и над 7% разлика между ГЕРБ и БСП

ГЕРБ и  БСП са първите две формации в парламента, а третата позиция ще е за "Има такъв народ" или ДПС. Това сочат данните от  проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на БНР,  в края на  на кампанията.  Изследването е извършено в периода 24-31 март сред 1013 пълнолетни българи и показва структурата на електоралните нагласи. "..

обновено на 02.04.21 в 11:11

Алфа рисърч: Три дни преди вота разликата между ГЕРБ и БСП е 8%

На финала на предизборната кампания социологическата агенция Алфа рисърч оповести прогнозни резултати за парламентарния вот на 4-ти април. Изследването е проведено в периода 27 – 30 март 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.  Анкетирани са 1007 пълнолетни граждани от цялата страна...

обновено на 01.04.21 в 15:35