Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагат заведенията в локдаун в Пловдив да не плащат наеми

Да отпаднат наемите, които неработещите при последния локдаун  заведения плащат за ползването на общински сгради, а извършвалите доставки за клиенти по време на ограниченията да плащат непълен размер. Това предложение ще отправи зам.- кметът по финансите Величко Родопски за следващата сесия на местния парламент в средата на април. 

Над 200 са общинските обекти, които се дават под наем  и са получили уведомителни писма за пълната сума, която дължат дори и за времето, в което не са осъщестявали дейност. Според Родопски тези писма са стандартни и не бива да притесняват собствениците на заведенията.

Темата за плащането на наемите за времето на затворените заведения, плюс дължимите лихви, повдигнаха от заведение на Главната улица в Пловдив. Собственичката Кристина Миткова уточни, че е била уведомена от общинската администрация за дължима сума от над 40 хиляди лева. Още от категорията

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес.  "Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за..

публикувано на 13.05.21 в 16:28

В секции с много гласуващи може да има и по 2 машини

На днешното си заседание Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Първа задача в него са консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии. "Срокът за това по принцип е до 14 май. Ние обаче указахме, че с оглед на изтичащия на 16..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии?  Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога  Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп..

обновено на 13.05.21 в 15:55

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с..

публикувано на 13.05.21 в 15:46

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30