Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Щедра кошница" за нуждаещи се в Раковски преди Великден

4
"Щедра кошница" в Раковски
Снимка: Каритас-Витания

90 бедни, самотни и болни хора от Раковски ще получат пакети с хранителни и санитарни продукти в навечерието на Възкресение Христово. За католиците празникът е в неделя, а благотворителната инициатива под името „Щедра кошница“ вече започна.

„Тя е на около 10 години и възникна по идея на доброволците към Каритас-Витания в Енория „Св. Архангел Михаил“ в Секирово“, разказа пред Радио Пловдив директорката на организацията Мария Чепишева.

И тази година в продължение на месец в кошница в предеверието на църквата  хората са били призовани да носят продукти за най-нуждаещите се. С времето Каритас натрупват истинска база данни за тях и от 20 в началото, сега вече те са 90.

„Дарителите са предимно хора на средна възраст, но и възрастни, които и малкото, което имат, носят, за да го дарят за някого друг“ – посочва Мария Чепишева. На въпрос защо го правят, тя отговаря, че това е мисия: „Ние като християни имаме дълг да се грижим за ближния“.

Тя разказва, че често ги посрещат със сълзи от благодарност, че някой се е сетил за тях. А понякога, освен че си поплаквали заедно с хората, на които помагат, по тяхна молба доброволците вършели и домакинска работа.   

Те са подготвени с лични предпазни средства. Още миналата година са преминали и обучение как да се предпазват и едновременно с това да пазят и хората, на които помагат. „Надявам се  с божия помощ да не бъде засегнат никой затова, че е решил да направи добро“ – казва Мария Чепишева.

Следващата „Щедра кошница“ ще е в началото на декември.

Интервю с Мария Чепишева може да чуете в звуковия файл. 


Галерия

Още от категорията

Община Карлово и протестиращи в дебат за ремонта на площада

Реконструкцията на централния площад  в Карлово бе тема на срещата на кмета д-р Емил Кабаиванов и граждани, стартирали подписка срещу разрушаването  на ценни елементи в него, сред които и мозайки и пано, изработено от художничката Анастасия Кметова преди около 40 години.  Припомням, че през миналата седмица стартира и подписка в подкрепа на..

публикувано на 14.06.21 в 17:16

Трябва да се промени моделът на здравеопазване

Предложението да отпаднат лимитите за болниците и да се промени моделът на здравната система, които предлага министър Стойчо Кацаров,  коментира за Радио Пловдив председателят на Български пациентски форум Иван Димитров.  Според него от години виждаме как здравеопазването се срива, губим доверието в здравната система, но няма политическа воля да се..

обновено на 14.06.21 в 17:11

Експерти обсъдиха мерки срещу бракониерството в Смолян

Директори на институциите в Смолян, имащи отношение към опазване живота и здравето на животните, се събраха  на работна среща, за да обсъдят засилване на контрола върху бракониерството и да набележат мерки за опазване на защитения вид мечки в района. Един от поводите е спасяването на три мечета в рамките на броени дни в областта. Още след първия..

обновено на 14.06.21 в 17:03

Карловската болница очаква над 200 000 лева за апаратура и ремонт

Карловската болница МБАЛ “Д-р Киро Попов” е едно от лечебните заведения в страната, които ще получат подпомагане от оперативна програма “Региони в развитие”. Тя беше една от болниците, които по време на вълните от COVID-19 изпита най-много затруднения.  Темата коментира директорът на болницата д-р Христо Пелев в предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 14.06.21 в 11:51

80 гимназисти от Пловдив очакват ваксина срещу ковид

РЗИ е изпратило запитване до всички училища в областта и очаква отговор от родителите на децата дали ученици над 12 години биха искали да се ваксинират срещу Ковид- 19, съобщи пред Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, която ръководи отдел „Противоепидечен контрол“ в инспекцията. Това стана възможна след като Европейската агенция по лекарствата..

публикувано на 14.06.21 в 11:19