Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пуснаха сайт, посветен на Награда "Пловдив"

В интернет пространството се появи нов сайт, посветен на най-престижното пловдивско отличие в областта на културата – Награда „Пловдив". На сайта https://nagradaplovdiv.bg/ може да се види информация за статута на отличието, кои са неговите носители от 1969 година насам, кои хора влизат в журито и снимков материал от последната церемония по връчването през 2020 г.

Престижното отличие Награда „Пловдив“ се връчва на творци в следните 12 категории: Художествена литература и хуманитаристика; Художествен превод; Журналистика в сферата на културата; Архитектура и естетизация на градската среда; Музика; Танцово изкуство; Театър; Изобразително изкуство; Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Опазване на Културното наследство и  съхраняване на паметта; Произведение на изкуството, предназначено за деца; Съвременни мултижанрови изкуства; Специална Награда „Пловдив“ за изключителни постижения и цялостен принос.

Справка на сайта сочи, че на първата церемония на връчването на отличието преди 53 години лауреат на наградата за изобразително изкуство става художникът Йоан Левиев, а за литература – писателят Николай Казанджиев.

От 1 април община Пловдив започна набирането на предложения за удостояване с Награда „Пловдив“ на пловдивски творци за ярки постижения през изминалата 2020 година. Документите за номинациите могат да бъдат изтеглени на новосъздадения сайт на наградата или от сайта на общината.


Още от категорията
Чинари край село Белащица

Деца рисуват вековните чинари на Белащица и Стария град

Пленер в чинарената гора край Белащица ще събере художници от 4 до 11 годишна възраст в събота, 8 май, с младата художничка Мина Денева и нейни колеги.  „Мислим да направим пленера едно преживяване за децата. Очакванията ни са да се потопят в самата среда и фантазията им да работи. Това няма да е открит урок по рисуване, а както..

публикувано на 07.05.21 в 14:48

"Разходката на Джейн" ще се проведе утре в кв. Мараша

"Разходката на Джейн" ще набележи градски зони в Пловдив, които се нуждаят от почистване. Повече за идеята да се проведе обиколка на квартал Мараша научваме от екскурзовода от "Сдружение 365" Аделина Калъпчиева . Разходката ще обедини пловдивчани зад идеята за град #БезОтпадъци и ще обходи квартал Мараша, за да маркира проблемни зони и да събере..

публикувано на 07.05.21 в 09:49

Църквата "Свети Георги" отбелязва своя храмов празник

На Гергьовден десетки пловдивчани присъстваха на празничната света литургия в  църквата „Свети Георги“ в Пловдив, която беше отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. Църквата „Свети Георги“ се изпълни с хора още в началото на празничната света литургия. Спазваха се стриктно всички противоепидемични мерки, а..

обновено на 06.05.21 в 17:20

Златоград отбеляза 150-годишнината на храма "Св. Георги"

Златоград отбеляза тържествено 150-годишнината на църквата "Св. Георги Победоносец".  Смоленският епископ Висарион в съслужение със свещеници от областта отслужиха архиерейска света литургия на храмовия празник на вековната църква.  "Построен през 1871 г., храмът и до днес е символ на сила и единство", заяви в словото си кметът на Златоград..

публикувано на 06.05.21 в 15:45

Почитаме паметта на Св. Георги Победоносец

Църквата чества днес паметта на един от най-почитаните светци и мъченици за вярата – Св. Георги. Паметта на светеца се чества от почти всички християни на Изток и на Запад без разлика от конфесионалната им принадлежност. В много страни като Грузия и Великобритания св. Георги се почита като национален светец. В Русия, Германия, Канада,..

публикувано на 06.05.21 в 08:23