Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За някои професии ваксината може да стане препоръчителна

Дали ваксинирането срещу коронавирус ще стане задължително за определени професии и позиции? Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смята, че работещите в социални домове трябва да се ваксинират. Според него в последните случаи на масово заразяване в домове за възрастни хора причинители са служители от персонала, които са отказали да се ваксинират.


Д-р Момчил Баев, специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, припомня, че много други ваксини са вече задължителни и са част от имунизационния ни календар. "Едно дете, за да бъде прието в детска градина, трябва да покаже, че е получило всички задължителни ваксини", дава пример той. Според д-р Баев и ваксината срещу ковид може да стане ако не задължително, то поне силно препоръчително условие в различни сфери.

"На този етап ваксинирането срещу Covid-19 е доброволно и то ще остане такова може би докато не се повиши общественото доверие във ваксините. Останалите ваксини, които сега са задължителни, не са били винаги такива. Ваксината за хепатит Б стана задължителна едва през 90-те години на миналия век. А преди това е била препоръчителна", каза още д-р Момчил Баев.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07