Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За някои професии ваксината може да стане препоръчителна

Дали ваксинирането срещу коронавирус ще стане задължително за определени професии и позиции? Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев смята, че работещите в социални домове трябва да се ваксинират. Според него в последните случаи на масово заразяване в домове за възрастни хора причинители са служители от персонала, които са отказали да се ваксинират.


Д-р Момчил Баев, специалист по социална медицина и управление на здравеопазването, припомня, че много други ваксини са вече задължителни и са част от имунизационния ни календар. "Едно дете, за да бъде прието в детска градина, трябва да покаже, че е получило всички задължителни ваксини", дава пример той. Според д-р Баев и ваксината срещу ковид може да стане ако не задължително, то поне силно препоръчително условие в различни сфери.

"На този етап ваксинирането срещу Covid-19 е доброволно и то ще остане такова може би докато не се повиши общественото доверие във ваксините. Останалите ваксини, които сега са задължителни, не са били винаги такива. Ваксината за хепатит Б стана задължителна едва през 90-те години на миналия век. А преди това е била препоръчителна", каза още д-р Момчил Баев.

БНР подкасти:

Още от категорията

Благотворително бягане за АГ отделението на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив

Благотворително бягане тази събота ще събира средства за АГ –отделението „Весела“ към общинската болница „Свети Мина“ в Пводив.  Старта ще бъде даден в 9.00 часа  едновременно в София (Южен и Западен парк), Морските градини на Варна и Бургас , Гребен канал Пловдив .  Кампанията се организара от „5kmrun“ и е под наслов „Дари времето си на..

обновено на 03.06.23 в 08:47

"Добро утро, ден!" с д-р Тотко Найденов

Уважаваният лекар, публицист и енциклопедист д-р Тотко Найденов е гост в рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица.  Той е роден в Ямбол, но най-хубавите си години прекарва в Пловдив, където учи медицина.  Работил е като ординатор в кардиологичното отделение и в „Спешна помощ“ бил е селски лекар. Освен медицина, завършва и журналистика и е главен..

обновено на 02.06.23 в 21:29

ПП прегъна ГЕРБ и правителство ще има

"Всичко показва, че ГЕРБ тотално се е предал и е готов да слуша диктата на ПП. При това положение шансовете да има редовни правителство се увеличаат многогкратно", прогнозира социологът Кольо Колев в интервю за Радио Пловдив. Според него след формирането на кабинета между първите две политически сили у нас следва опит за овладяване на държавната..

публикувано на 02.06.23 в 14:55
Светлин Тачев

Да има кабинет вече е личен интерес на двете формации

Първите две политически сили са постигнали съгласие за персоналния състав на кабинета с премиери на ротационен принцип Николай Денков и Мария Габриел. През първите 9 месеца начело ще е Денков, а Мария Габриел ще е вицепремиер и външен министър. По следите на преговорите за това как върви конструирането на кабинета на ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ- СДС...

публикувано на 02.06.23 в 10:26

Денят на отворените врати в НАО "Рожен" е тази неделя

Дестинацията за разходка ще е с покана за Деня на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН  на 4 юни.  Говорим в програма "Точно днес" с  доц. Никола Петров , директор на НАО "Рожен". Денят на отворените врати по традиция ще се проведе на християнския празник Петдесетница – 4 юни, от..

публикувано на 02.06.23 в 10:18