Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Раковски гласуваха след Великденската литургия

| обновено на 04.04.21 в 17:33
9
"Пресвето сърце Исусово" Раковски
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

В Раковски изборният ден протича нормално и без сигнали за сериозни нарушения. Днес градът, познат като католическата столица на България, празнува и Великден. Екатерина Костова беше на място и разказва за настроението и нагласите на местните хора. 

Шестте избирателни секции в ОУ „Христо Смирненски“ – на метри от храма „Пресвето Сърце Исусово“ в Раковски - се напълниха с хора веднага след тържествената служба за Възкресение. Тя завърши около половин час преди 12 и вярващите извиха опашки пред училищните кабинети.

„Искам за България честност, свобода и реализация – това е най-важното, защото това е нашата Родина, и най-хубавото, което можем да направим, е да сме у дома сред своите близки и да имаме един достоен и честен живот, който ни позволява да живеем нормално. Първо бях в църквата на службата, защото  това те изгражда първо морално като човек и после правиш своя избор. Няма грешен избор“ – сподели Ирина Борисова.

А Иван Баев, допълни: „За мен е важно да дам вота си на човека, когото харесвам и на партията. С надежда за по-светло бъдеще. За Раковски – има още какво да се прави, уличната мрежа, както е известно, вече доста улици са асвалтирани, но други не са.“

В 10-та секция някои избиратели влизаха като на празник с „Христос Воскресе“. Но и членовете на комисиите ги посрещаха по същия начин: „Воистину Воскресе“! За нас днес е много важен ден, тържествен празник, в който трябваше да почиваме, но така се стекоха обстоятелствата. Ще си свършим служебната работа. Но и утре е Великден, ще го отбележим, ще си изядем яйцата и каквото сме подготвили“.

Секретарят на секцията Лена Пищийска и председателят й Ана Маджарска обобщиха впечатленията си до обяд: „Много е приятно да посрещаш гости и избиратели – усмихнати, весели, доволни от празника – всеки има желание и мечтае да му се сбъдне“.

„Ние сме силно вярващи католици, плюс това времето беше дъждовно и смятах, че няма да има толкова хора. Но изненадващо – сега след църквата – дойдоха. До  12 часа около една трета имаме гласували. Няма проблеми, само машината за малко заби, но технкикът бързо отстрани проблема. Смятам, че това  е бъдещето, макар старите да предпочитат на хартия“.

По-рано храмът „Пресвето сърце Исусово“ се изпълни с хора, дошли да чуят поздрава на отец Йовко Пищийски за Великден. И сами да се поздравят със светлия ден, на който си пожелаваха здраве и благоденствие. Някои споделяха, че след семейния обяд – благословен на тържествената служба и традиционен за католическите фамилии в този ден, ще се отправят и да гласуват.

„За по-добро бъдеще на децата“, „за нещо, което ще накара всички да сме по-удовлетворени от това, което вършим и градим“.

Други разказаха, че вече са минали през урните. Като 80 годишната Елена, която е трудноподвижна и дойде в храма с количка, след като по съшия начин пъвро е минала и пртез избирателната секция. Тя пожела:

„За всеки да има работа и спокойствие на хората. Тези работи по телевизията – до тука дойдоха вече от напрежение. Не може ли да се съединят и да повярват в бога? И да вървим напред. Искам и хората да са спокойни, и те да се съединят малко!“

В град Раковски секциите са 18, а в цялата община – 31. По списък право на глас имат 22 490 човека.

А днес папа Франциск отправи своята Великденска проповед Urbi et orbi, облечен със златистотъканото покривало, известно още като омофор, изработен за него и получен като дар при посещението си в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18