Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласовете, събрани от ИТН, са субкултурен вот

Снимка: личен архив

"Ако нещо може да бъде наречено изненада то това е резултатът на"Има такъв народ", макар че анализаторите и социолозите прогнозираха тази възможност" заяви политологът Татяна Буруджиева в интервю за Радио Пловдив. 

"Най-важният въпрос беше дали техните избиратели ще излязат да гласуват, защото това са младежи между 18 и 29 г., като за тях е вярна хипотезата, че този вот ще бъде тип субкултура, вот който по-скоро се дава за да се накаже цялата политическа класа и всичко което до сега се е случвало. Предполагам, че този тип избиратели ще се намесват тепърва в българските избори и ще предизвикват такива интересни реултати" -  рязясни Буруджиева. 

В описание на групата избиратели на "Има такъв народ", Татяна Бурджиева, като основни качество - емоционалността при упражняване на вота "това е желание да се почувстваш и да покажеш, че си абсолютно различен от всичко, което до сега се е случвало в политиката. Това дори не е чисто политически вот".

"Ще бъде интересно да видим как ще се държат в парламента от тази политичска партия." 

Протестният вот, според политологът се е разпределил между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" 


"Трябва да видим и да изчакме какво ще се случи с второ трето и четвърто място, там има доста изненади, както и трябва да се изчака вотът от чужбина, за да се видят ясно резултатите на партиите близо до 4% бариера" - коментира Татяна Буруджиева, по повод състава на бъдещия парламент.  

"Чисто като тайминг нещата може би ще отидат докъм края на май" 
- прогнозира Буруджиева относно времето, което ще отнеме на партиите да сформират правилтество -  "не бива да забравяме, че има и доста голяма ваканция и празници, в рамките на които едва ли ще могат да се правят консултации и да се връчват мандати. Струва ми се, че ще се разтегне този процес. Много е важно дали ще може първата политическа си да направи правителство" .

Шареният парламент предоставя доста трудни за решаване задачи, споделя политологът, защото " едно правителство стабилността му зависи от стабилността на договарящите се". 
Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15