Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората не пращат в парламента воинстващи групи да се стрелят

| обновено на 05.04.21 в 11:51
Любомир Стефанов
Снимка: Стопкадър, bTV

Слабо вероятен ще е кабинет на ГЕРБ към този момент, голяма неизвестна е и дали е възможен коалиционен кабинет на протестните партии. „Време е кампанията да е свършила, да се изтрезнява днес и утре от резултатите и да се премине към държавническо поведение“ – каза в студиото на „Точно днес“ тази сутрин политологът Любомир Стефанов.

По думите му, българските граждани искат да започне „край на задкулисната политика и начало на прозрачен процес на отстояване на принципи и създаване на  политики“. Според него, това трябва да се обясни на избирателите без витиевати фрази, независимо, че в предизборната кампания всяка партия преди изборите е изброявала в „черен забранителен списък“ с кого няма да работи.

„Не може да се правим, че съседите отгоре, отдолу, отляво, одясно, от съседния блок не съществуват“ – каза Стефанов, като преди това коментира, че при представителната демокрация гражданите не изпращат в парламента „воинстващи групи, които да се стрелят“, а разумни хора, които да преговарят в постигането на най-добра защита на техния граждански интерес.

Според политолога, на този вот "голямата изненада е по-скоро позицията на БСП, която слиза към долната част на класирането“ - според 36% обработени протоколи в ЦИК. Той допуска разместване около Демократична България и ДПС заради гласовете от чужбина.

Апелът на Бойко Борисов за излизане от състоянието след вота Любомир Стефанов нарече „енигматичен“ и уточни, че не е чул в него призив за експертно правителство, а го разчита като евентуален намек за скорошни следващи избори. 

Слави Трифонов, който с партията си по данните до момента е втора полтитическа сила, политологът коментира, че като представител и производител на една от субкултурите на българското общество, е успял да се популярзира сред най-младите. И те са наказали Борисов.

Като наказателен вот за управлението досега той обясни и резултатите за другите партии и коалиции от "крилата на протеста". Ако, обаче, те бяха успели да го материализират напълно, ГЕРБ нямаше да е на първо място в изборните резултати – е заключението на Любомир Стефанов. 

Цялото интервю с Любомир Стефанов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18