Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИК-овете гневни заради условията в РИК Пловдив, в областта протоколите са в РИК

| обновено на 05.04.21 в 14:37
Снимка: Васка Йотова

Към 14 часа все още 80 секционни избирателни комисии от общо 488 не са предали изборните протоколи на 16-та РИК. Хората са изнервени и изморени, като всички се оплакват от студ, неуредици, липса на ток, от проблеми с осигуряването на вода и храна. Причина за забавянето е, че всички членове на СИК-ове трябва да предадат протоколите си и на Информационно обслужване, което допълнително забавя комисиите. Отделно, според РИК, има и много грешки в секционните протоколи. 

В 13 часа 17-та РИК /Пловдив - област/ приключи с приемането на секционните протоколи. Според председателя на комисията Дарина Тодорова в протоколите е имало  грешки, но те не са били трудни за отстраняване.

Безсънна нощ в студено помещение, без елементарни условия, с огромна опашка пред тоалетната, без осигурена вода и храна.

Така минава нощта в палата 3 на Международния панаир, където се приемат протоколите на СИК в Пловдив, разказа пред Радио Пловдив Васка Йотова, председател на 70-та СИК в район "Тракия".

"Мръсно и студено е, не се спазва никаква дистанция, камо ли противоепидемични мерки. Никой не дойде да попита как сме, никой не дава информация. В такива условия в палата 3 на Панаира се приемат протоколите на секционните избирателни комисии в Пловдив", обясни тя.

Според Васка Йотова много хора си оставили чувалите, защото много се чака и не издържат. Сега полицията ги издирва. 

"Минути преди 11 ч. се приема № 320, а аз съм с № 477. Казват, че има много грешки в протоколите и затова толкова се бавят. С това темпо на работа сигурно ще влезем в РИК следобед", допълни Васка Йотова.

В автобусите, извозили ги от СИК до РИК, също не е имало дистанция.

"Чувствам се използвана и унизена. В дните преди вота непрекъснато ми звъняха, а сега никой не си вдига телефона. Много сме изморени, треперим, не сме спали. От 6.30 ч. вчера сме пред секциите".

Според Васка Йотова, която за 5-ти път е член или председател на СИК, на този вот броенето тече по-трудно заради машинното гласуване и преференциите. "Контролите в протоколите са много. Отделно се отразяват машинният вот, бюлетините, както и преференциите. Много е трудно. Отделно имахме проблеми и с машините, но бързо ги отстраниха".

Цялото интервю на Иванка Петкова с Васка Йотова, председател на СИК, е в прикачения файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08

Безпристрастният технически преглед спасява животи

30 дни да имат собствениците на автомобили, върнати при годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата. Такава промяна в наредбата за прегледите се планира от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията. До проблема се стигна, след като от..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Рая Назарян може и да падне от поста председател на НС

В очакване на политически новини и дата за поредните предстоящи парламентарни избори говорим "Точно днес" с политическия психолог проф. Антоанета Христова . "Най-важният въпрос сега е кога ще дойде критичният момент за промяна за голяма част от обществото, за тези, които не гласуваха досега и нямат намерение да гласуват. Нещата са толкова хаотични..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46