Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите зад границата казаха „Ние сме тук! Вижте ни хубаво!“

„Ние сме тук, вижте ни хубаво. Търпеливи сме, но няма да се откажем“ – това казаха българите в чужбина с рекордната активност на парламентарните избори на 4 април. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Тошев, автор на редица предавания, а сред тях и „Другата България“ и „НепознатиТе“.

Той коментира още, че посланието на българите зад граница е категорично и то гласи - „Ние също участваме в живота на нашата България“.

„Смятам, че този респектиращ вот и активност показват, че българите в чужбина се интересуват какво се случва в България и категорично се обявяват срещу статуквото. В последните години статуквото много умело и педантично им пречеше. Но в крайна сметка – статуквото си направи сепуко“, каза Георги Тошев и допълни, че няма нито един негов приятел в чужбина, който да не е дал своя глас на последните избори, за разлика от тези в България.

Всеки избор трябва да се уважава

„Другата България, което е една метафора и заглавие на моята поредица, се оказа по-активна от тази България. Крайните коментари относно вота не ги смятам за много уместни, защото от всеки един от нас зависеше дали се намира представен и какво може да направи за да бъде част от този вот“, коментира още Георги Тошев.

Постигнатото от „Има такъв народ“ заслужава респект

Георги Тошев подчерта, че независимо дали ни харесва или не, постигнатото от „Има такъв народ“ е респектиращо. Екипът на Слави Трифонов успя да изгради доверие сред хората, подчерта той.

„Аз разбирам защо българите в чужбина са гласували за Слави Трифонов. И то е отвъд това дали е чалгар и кой каква музика слуша. Вотът за Слави е като купуването на билет за концерт. Повече от 30 години Слави Трифонов разговаря със своята публика. Може вие, аз или някой друг да не се идентифицира с тази публика, но аз изпитвам огромно уважение към това, което неговият екип и той персонално, в продължение на години, си изработи – доверие“, подчерта Георги Тошев.

Той обясни, че второто място на „Демократична България“ при гласуването на българите в чужбина не е изненадващо. Според него няма как да бъде удовлетворяващ за всички един вот, една ситуация.

Българските политици трябва да разговарят с хората

Георги Тошев е категоричен, че всеки трябва да приеме действителността и да се опита със собствени усилия да постига това, в което вярва.

„Нека да приемем, че всички сме различни, че хората мислят по различен начин, че изборите са различни. Нашите избори зависят от много фактори. Но това не означава, че ако вие сте гласувала за даден човек, а аз за друг, това прави невъзможно сядането на една маса и нашият разговор. Българските политици имат голяма необходимост да седнат и да говорят със своите избиратели. Да разговарят дори с хората, които не са ги припознали. И да ни убеждават, те заедно, че правят нещо в името на нас – избирателите“, каза още Георги Тошев.

Цялото интервю с Георги Тошев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33