Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Трифонов трябва да осъзнае новата си роля


Парламентарните избори вече са зад гърба ни.  6 формации влизат в 45-то  НС, като голямата изнената е "Има такъв народ". 

Шест партии ще успеят ли да излъчат кабинет?  

Ако искат, ще успеят, отговаря политологът Страхил Делийски.  Много различно е когато си извън Системата и когато влезеш в нея. Много от тях още не осъзнават, че вече са в друга роля – те са политици.  Да знаят също, че лека полека доверието в тях ще започне  да се изпарява, припомня той политическите реалности. 

Премиерът Бойко Борисов призова партията на Слави Трифонов да поеме отговорността и да сформира кабинет.  Борисов обаче е длъжен, като първа политическа сила, той самия да предложи правителство.  Ако тръгнеш с идеята, че това предложение няма да мине, не звучи много сериозно, убеден е Страхил Делийски. 

А що се отнася до вторите по резултат – нека им дойде редът и тогава ще видим.  Не знам как се случва това „даване“ на  депутати на заем, както обяви Борисов.

Самият Трифонов лаконично  отговаря, че има ясна законова процедура и те я спазват.  

Очевидно, че той все още не може да влезе в новата си роля. Пак повтарям, едно е да си отвън и да не говориш много, обаче сега вече се носи друтг тип отговорност. Защото влиза в нова политическа институция.  Това означава и нов тип взаимооотношения между политическите субекти,  различни от тези, преди и по време на кампанията.  

И да знае, че отношението към него няма да бъде както досега.

Защо толкова хора повярваха на „Има такъв народ“? 

Програма те имат, но в голямата си част тя се припокрива с тази на ГЕРБ и на някои други формации.  А хората му повярваха, защото отговаря на представите и очакванията за различност. Офертата на Слави Трифонов  беше ясна – да махнем ония корумпирани и неморални, които са на върховете.  

Само  че това мото повече няма да върши работа - в новата му роля.  Той трябва да каже как ще стане по-добре.

Ще има ли нови избори, съвсем скоро?

Възможно е, но нека видим как новоизбраните  партии също осъзнаят новата си роля - предпазливо прогнозира политологът Страхил Делийски.  

Целият разговор чуйте в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10