Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слави Трифонов трябва да осъзнае новата си роля


Парламентарните избори вече са зад гърба ни.  6 формации влизат в 45-то  НС, като голямата изнената е "Има такъв народ". 

Шест партии ще успеят ли да излъчат кабинет?  

Ако искат, ще успеят, отговаря политологът Страхил Делийски.  Много различно е когато си извън Системата и когато влезеш в нея. Много от тях още не осъзнават, че вече са в друга роля – те са политици.  Да знаят също, че лека полека доверието в тях ще започне  да се изпарява, припомня той политическите реалности. 

Премиерът Бойко Борисов призова партията на Слави Трифонов да поеме отговорността и да сформира кабинет.  Борисов обаче е длъжен, като първа политическа сила, той самия да предложи правителство.  Ако тръгнеш с идеята, че това предложение няма да мине, не звучи много сериозно, убеден е Страхил Делийски. 

А що се отнася до вторите по резултат – нека им дойде редът и тогава ще видим.  Не знам как се случва това „даване“ на  депутати на заем, както обяви Борисов.

Самият Трифонов лаконично  отговаря, че има ясна законова процедура и те я спазват.  

Очевидно, че той все още не може да влезе в новата си роля. Пак повтарям, едно е да си отвън и да не говориш много, обаче сега вече се носи друтг тип отговорност. Защото влиза в нова политическа институция.  Това означава и нов тип взаимооотношения между политическите субекти,  различни от тези, преди и по време на кампанията.  

И да знае, че отношението към него няма да бъде както досега.

Защо толкова хора повярваха на „Има такъв народ“? 

Програма те имат, но в голямата си част тя се припокрива с тази на ГЕРБ и на някои други формации.  А хората му повярваха, защото отговаря на представите и очакванията за различност. Офертата на Слави Трифонов  беше ясна – да махнем ония корумпирани и неморални, които са на върховете.  

Само  че това мото повече няма да върши работа - в новата му роля.  Той трябва да каже как ще стане по-добре.

Ще има ли нови избори, съвсем скоро?

Възможно е, но нека видим как новоизбраните  партии също осъзнаят новата си роля - предпазливо прогнозира политологът Страхил Делийски.  

Целият разговор чуйте в звуковия файл
Още от категорията

Идеите за смесване на ваксините са екстравагантни

СЗО настоява имунизациите с ваксините на АстраЗенека и Джонсън и Джонсън да продължи, защото ползите са повече, отколкото образуването на тромбоемболия, заяви в интервю за Радио Пловдив представляващият СЗО в България доц. Михаил Околийски. „Знам, че много страни изчакват валидна научна информация, но настроенията, които се създават не..

обновено на 15.04.21 в 13:51

Очакванията на хората са за ротация на властта

  „Държавността в България трябва да е достатъчно крепка, за да трябва да я рестартираме постоянно – промяната е във властта. Желанието за промяна надделя над желанието за предвидимост. Малко патова е ситуацията в тези избори, но има ясна обществена поръчка.“ Това подчерта политологът Първан Симеонов. По думите му, сега най-логичното нещо..

публикувано на 15.04.21 в 12:11

Навлизаме в нов електорален и политически цикъл

„Безкрайно много уважавам социологическия подход и смятам, че той дава добри моментни картини. Никога обаче моментната картина на допитването, дори няколко дни преди това,  не съвпада с  моментната  картина на настроението на току-що решилия  да направи нещо в политическия спектър български гражданин“. Това подчерта геополитикът  и преподавател..

публикувано на 15.04.21 в 11:29

Парламентаризъм без правова държава не съществува

  „Първото и най-важно нещо за хората, които ще пристъпят сградата на НС, освен че са хора с биографии с имената си и възможностите си, те са представителите на народа и във всичките си действия, както и ще се закълнат, трябва да се ръководят от Конституцията и от законите и от интересите на народа. Това е най-важното“, заяви Екатерина..

публикувано на 15.04.21 в 10:24
200 г. от рождението на Георги С. Раковски в Пловдив

Пловдив почете 200 години от рождението на Г. С. Раковски

С тържествен военен ритуал пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина в Пловдив започна първото честване на 200 години от неговото рождение. Кметът Здравко Димитров, който е в Националния комитет по организиране на юбилея, коментира:  „Велик българин, достоен, създател на Легиите. Той е откривател на Левски - нарекъл е скокът..

обновено на 14.04.21 в 17:24