Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арфа, виола и флейта стартират "Камерна сцена" Пловдив

4
Раиса Запрянова

Платформата „Камерна сцена“ Пловдив тази вечер стартира 12-тия си сезон с онлайн премиера на няколко поколения съвременни класически музиканти. Събитието е част от Културния календар на Пловдив.

Необичайна комбинация от арфа, виола и флейта ще звучат от сцената на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ), но заради ковид-органиченията, публика няма да има. 

През интернет страниците на академията и Камерна сцена-Пловдив любителите на класическата музика ще могат да се насладят на музиката на Дебюси и Иберс в изпълнение на белгиеца Бертрен Д’оландер – флейта и на двете българки – Раиса Запрянова с виола и Деница Димитрова с арфа. 

Инструменталистите са участвали поотделно във фестивали в Европа, Япония, Китай и САЩ. Сега за първи път триото се събира в общ проект, за да открие дванадесетия по ред сезон на платформата „Камерна  сцена“ Пловдив. 

В програма са включени специално и произведения на българския композитор Велислав Заимов, в едно от които участва и преподавателката по пиано и чембало в АМТИИ доц. д-р Велислава Карагенова.


Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - за изборите, които правим, и българските нрави

Тази събота в „Срещите” си говорим с доц. Илия Кожухаров за нас българите в  следизборното време.  Защо гредата в окото на другия е ключовата парола в днешния ни политически живот?  Подпираме се на размислите, тревогите, вижданията на мъже като Стоян Михайловски, Георги Данаилов, Мигел де Унамуно, Славомир Мрожек. Даже и до Еклесиаста стигнахме...

обновено на 10.04.21 в 11:42

Музеят на авиацията показва уникални снимки

Музеят на авиацията отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. „Тя представя част..

обновено на 09.04.21 в 13:52

Вокалистът на Nazareth вместо Джон Пейн на турнето на Intelligent Music Project

Заради усложнената епидемиологичнаобстановка и създали се трансгранични пречки, звездата на ASIA Джон Пейн няма да успее да се присъедини към лятното турне на българската супергрупа Intelligent Music Project. Това съобщи самият той във видеообръщение чрез фейсбук страницата на групата. „За съжалениe COVID-19 удари отново. Това създаде пред мен..

публикувано на 09.04.21 в 12:29

„Истории от порцелан“ в Етнографски музей-Пловдив

На 10 април 2021 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се експонира уникална колекция от сувенирни порцеланови чинии. Те са събирани години наред от Атанас Атанасов – българин, който работи и живее в Люксембург и иска да ни каже, че красотата няма граници и може да сближава различните култури. Колекцията съдържа над 300 рисувани..

публикувано на 09.04.21 в 11:05

Виртуалният тур на къща Хиндлиян с рекордно гледане

Близо 20 000 души са гледали само за пет дни онлайн разходката, която екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ направи в къщата на Степан Хиндлиян . Турът, който се проведе  в деня преди излорите, беше по повод 52 години от създаването на Управлението и беше излъчен от Фейсбук страницата на Общинския институт. Виртуалната обиколка събира най-много гледания от..

публикувано на 08.04.21 в 13:10