Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия. 

„Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да сформират такова мнозинство. ГЕРБ си дава сметка, че може би няма да успее да състави кабинет, но и ако ИТН не успее, независимо от третата възможност, която дава президентът на друга партия, най-вероятно ще се върви към предсрочни избори“, прогнозира Киряков.

Той беше категоричен, че предложението на ГЕРБ за „дежурни депутати“ е капан и то за всички политически сили в новото НС. „Защото във всеки един момент ГЕРБ може да поиска вот на недоверие и разпадът ще доведе до парламентарна криза. Това е предложение, което няма как да бъде прието“.

Според Георги Киряков няма скъпи  и евтини избори, а разходите за избори не са проблем, защото избори ще има, когато е необходимо. „Пари могат да се отделят и хазната няма да обеднее, просто ще се обогати демокрацията“, отбеляза той. „Това е новата реалност с примери от Израел, Испания и т.н.“

Киряков заяви, че дори да не съставят кабинет партиите от протеста не трябва да бъдат упреквани, защото такива са реалностите и правилата на играта.

„Няма нищо страшно в провеждането на предсрочни избори. Всяка партия следва основните приоритети, които избирателите са им поставили. Да се демонтира „моделът Борисов“ е задача, поставена от избирателти на ДБ, ИТН, ИСМВ. Така че напълно е възможно тези партии да реализират краткосрочната си цел и после да вървят към нови избори“.

Георги Киряков предположи, че при нови избори има вероятност ИТН да спечели допълнително, възможно е заради скандалите ИСМВ да не прескочат парламентарната бариера, от друга страна ВМРО да влезат в парламента, а „Възраждане“ също да премине 4% праг. „Така че, възможно е повторение на резултата, но и не е изключено да има нови играчи при следващ вот“.

Киряков добави, че на изборите в неделя пред урните излязоха над 3 300 000 души, но при нови избори може изобрната активност да се повиши. „Но и след нови избори възможността парламентарният живот в страната да се блокира остава голяма, т.е. съотношенето между партиите да е такова, че пак да не успеят да съставят мнозинство“, предупреди политологът.


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34