Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се ваксинират срещу други болести като морбили, коклюш, театанус. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  с д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

Според него всички тези притеснения са обективни и естествени като процес, тъй като фармацевтичните компании реагираха много бързо на предизвикателството като изработиха в рекордно кратки срокове тези ваксини и е нормално да има неща, които не са съвсем ясни и проблемите да се показват сега при масовата ваксинация. 

На крачка сме от това доброволната ваксина да стане задължителна, каза още  д-р Кацаров в коментара си по повод  взето преди ден решение на  Европейския съд по правата на човека решение относно задължителна ваксинация на  децата в Чехия и ваксинационните паспорти като условие за пътуване или работа.  

Недопустимо е правата на хората да се ограничават на базата на това дали имаш или нямаш ваксина, имаш или нямаш имунитет, отбеляза д-р Стойчо Кацаров. 

След години вероятно ще имаме яснота за дългосрочните ефекти от ваксините срещу коронавируса. Традиционно от срока за изработването на една ваксина и пускането й на пазара минават 10 години. Не бива обаче с лекота да сравняваме не само ваксините срещу различните заболявания, но и самите заболявания, каза още д-р Кацаров. 

Смъртността от морбили, детски парлич или дифтерия е много по-висока отколкото от коронавирус. При  опасните инфекции, които причиняват смърт при 30 или 50 % от заразените, имунизацията си заслужава, дори и да има риск от странични реакции, тъй като това ти спасява живота.  При коронавируса обаче е е точно така - смъртността е по-висока от сезонен грип, но няма нищо общо от тази при опасните инфекции. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34