Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателна присъда за убиеца на Милена от Куртово Конаре

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена 15-годишната присъда на Илиян Рангелов. На 28 декември 2016 г. в село Куртово Конаре мъжът уби приятелката си Милена Динова.

Той е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил пострадалата, като е обявен за невинен по първоначално повдигнатото му обвинение, че убийството й е извършено с особена жестокост.

Рангелов ще изтърпява наказанието при първоначален строг режим.

Той е осъден да заплати на родителите на пострадалата по 180 000  лева обезщетение за причинените им неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от датата на деянието до окончателното изплащане на сумите.

Недоволни от така потвърдената от апелативните магистрати присъда остават, както подсъдимия, така и родителите на момичето, които са конституирани като частни обвинители. Те обжалват наказанието на Илиян Рангелов пред Върховния касационен съд.

Върховните магистрати считат за неоснователна жалбата на частните обвинители, с която искат промяна на квалификацията на престъплението в убийство, извършено с особена жестокост.

В случая подсъдимият умъртвява приятелката си с един удар и деянието му е правилно квалифицирано от окръжните, а след това от апелативните съдии в Пловдив, приема ВКС.

Рангелов не е проявил характерните за убийство с особена жестокост, изключителна ярост, жестокост, отмъстителност и садизъм, казват върховните съдии.

Решението за убийството е възникнало внезапно, взето е под влияние на емоционалното състояние на подсъдимия, след наранено себелюбие и неадекватно реагиране на възникналата сложна ситуация с приятелката му, изразила намерението си сама да прекрати съвместното им съжителство.

ВКС преценява, че доводите на подсъдимия за допуснати съществени процесуални нарушения са неоснователни.

Касационният съд намира, че наложеното на Илиян Рангелов наказание е справедливо и не следва да бъде увеличавано по размер.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23