Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Окончателна присъда за убиеца на Милена от Куртово Конаре

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена 15-годишната присъда на Илиян Рангелов. На 28 декември 2016 г. в село Куртово Конаре мъжът уби приятелката си Милена Динова.

Той е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил пострадалата, като е обявен за невинен по първоначално повдигнатото му обвинение, че убийството й е извършено с особена жестокост.

Рангелов ще изтърпява наказанието при първоначален строг режим.

Той е осъден да заплати на родителите на пострадалата по 180 000  лева обезщетение за причинените им неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от датата на деянието до окончателното изплащане на сумите.

Недоволни от така потвърдената от апелативните магистрати присъда остават, както подсъдимия, така и родителите на момичето, които са конституирани като частни обвинители. Те обжалват наказанието на Илиян Рангелов пред Върховния касационен съд.

Върховните магистрати считат за неоснователна жалбата на частните обвинители, с която искат промяна на квалификацията на престъплението в убийство, извършено с особена жестокост.

В случая подсъдимият умъртвява приятелката си с един удар и деянието му е правилно квалифицирано от окръжните, а след това от апелативните съдии в Пловдив, приема ВКС.

Рангелов не е проявил характерните за убийство с особена жестокост, изключителна ярост, жестокост, отмъстителност и садизъм, казват върховните съдии.

Решението за убийството е възникнало внезапно, взето е под влияние на емоционалното състояние на подсъдимия, след наранено себелюбие и неадекватно реагиране на възникналата сложна ситуация с приятелката му, изразила намерението си сама да прекрати съвместното им съжителство.

ВКС преценява, че доводите на подсъдимия за допуснати съществени процесуални нарушения са неоснователни.

Касационният съд намира, че наложеното на Илиян Рангелов наказание е справедливо и не следва да бъде увеличавано по размер.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.


Още от категорията

Започва делото за съборената къща на Куцоглу

С разпоредително заседание в пловдивския Окръжен съд започва делото срещу бизнесдамата Вероника Иванова, обвиняема за незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра.  Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул...

обновено на 17.05.21 в 06:43

7, 8 и 10 клас с присъствено обучение от днес

Учениците от 7, 8 и 10 клас преминават от дистанционно към присъствено обучение от днес . Те ще учат присъствено поне до края на месеца заедно с 6 и 11-и клас. От присъствено към дистанционно обучение преминават учениците от 5 и 9 клас, които се върнаха в учебните заведения на 26 април. За дванадесетокласните учебната година приключи в петък...

публикувано на 17.05.21 в 06:42

Ден на спорта в ПУ "Паисий Хилендарски"

Първия в историята си „ Ден на спорта“ организира Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.  Програмата включва надпревари в 5 различни дисциплини. Празникът ще се проведе в понеделник, 17 май, в Спортна зала на ПУ на бул. „България“ 236А. Официалното откриване е в 14 часа.  Състезания започват още сутринта, съобщиха организаторите...

публикувано на 17.05.21 в 06:36

151 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 6

Устойчивата тенденция броят на новозаразените и хоспитализираните у нас да намалява се запазва и през изминалите 24 часа. 151 са регистрираните нови заразени с коронавирус при направени 4309 теста, сочат данните на Единния информационен портал.  В Пловдив новозаразените са 6, в Пазарджик и Смолян по 1. За последното денонощие..

публикувано на 17.05.21 в 06:24

Протест пред протестантски храм в Коматево

Хора от пловдивския квартал Коматево се събраха на спонтанен протест пред протестантската църква „Жътвари“. Те твърдят, че от църквата примамват с лакомства деца от квартала, както и че доскоро върху сградата на улица „Захаридово“ е имало табела „Църква за деца“.  Веселин Великов от ръководството на църквата обясни, че това е религиозен храм и в..

публикувано на 16.05.21 в 15:07