Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ново помагало с неизвестни факти и теории за България

| обновено на 11.04.21 в 11:16

Втората част на „Моята България“, вече, е факт. Това е и по-подробното издание на учебното помагало, чиято първа част излезе през 2018-та година и беше предназначена за по-младите читатели.

Интересните тези и изследвания, застъпени в 40-те теми, обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до рухването на тоталитарната система, в България. Те са дело на някой от най-авторитетните, български, историци – проф. д-р Пламен Павлов, проф. д-р Пламен Митев, проф. Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова и доц. д-р Даниел Вачков.

Зад издаването на „Моята България“, стои фондация „Българска памет“ и „Просвета“. И въпреки, че помагалото е предназначено основно за учениците между 5-ти и 12-ти клас, то е подходящо и за по-широка читателска публика, интересуваща се от българската история. 

Акцентът е поставен върху онези нови събития и личности, които позволяват по-пълното и достоверно реконструиране на нашата история. Новият прочит на отминалите събития, допринася за засилването на интереса, любознателността и любопитството на читателя.

Проф. д-р Пламен Павлов гостува в неделния „Шейкър“, за да ни разкаже за „Моята България“.

Чуйте повече, в прикачения файл.


Още от категорията

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията.  В 4 годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива: "Ако Златомир..

обновено на 14.05.21 в 19:04

"Да послушаме кино" с Хилда Казасян и звездни музиканти

Дългоочаквана среща със слънчевата Хилда Казасян, която обещава да ни подари празник, на предстоящия концерт  „Да послушаме кино“, който ще се случи следващата сряда! "Това,че в Пловдив е един от първите концерти от така отлаганата втора част на турнето, ме прави истински щастлива, защото искрената ми обич към пловдив, усещам и от публиката към..

обновено на 14.05.21 в 17:41

"Пиано пътешествие" за деца и родители в "Капана"

„Пиано пътешествие“ е проект, който ще срещне деца и родители с музиката, по един по-различен начин! Това ще се случи в квартал „Капана“,на откритата сена „Ядрото“ музика от прекрасен роял – позициониран на сцената, специално за събитието! Един интересен открит урок по солфеж и пиано, в който публиката ще надникне в същността на първите стъпки..

публикувано на 14.05.21 в 17:25
Хава Пинхас-Коен

Поезията на Хава Пинхас-Коен - среща на иврит и български

Личното й име в превод е Ева – първата жена, според Библията. В стиховете й женското начало е водещо. Израелската поетеса Хава Пинхас-Коен, която преподава литература и изкуство, редактор и модератор на семинари за литература в Йерусалим, има 12 стихосбирки на своя език и множество стихотворения в превод на над 10 други, вече има поетичен..

публикувано на 14.05.21 в 16:10

В "Срещите" разговор за паметта, творците и пловдивската бохема

Тази събота в „Срещите” - един разговор с проф. Аксиния Джурова за паметта, за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. Разговаряме по седемтомника на проф. Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя”. Слушайте ни, ще бъде интересно!

публикувано на 14.05.21 в 11:07