Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият парламент дава оптимизъм за съдебна реформа


Председателят на Адвокатския съвет в Пловдив Иван Демерджиев е кандидат за ръководител на Висшия адвокатски съвет /ВАС/. Той настоява за по- голяма ефективност на ВАС и за необходимостта от по- висока защита на правата на адвокатите.

"Висшият адвокатски съвет в дейността си, особено през последните години, не е обществено ангажиран и не е стожер за спазването на правовия ред. Адвокатурата се грижи повече за собствените си проблеми и бит, а не за защита на правата на хората и обществото. Това е изконната цел на адвокатурата", коментира пред Радио Пловдив Демерджиев.

Новият председател ще бъде избран на два етапа, като първият предвижда избор на делегати, а вторият етап изисква  определените делегати на общо събрание да изберат ново ръководство. Събранията на колегиите, обаче, не са проведени заради противоепидемичните мерки, което е проблем, каза Демерджиев.

Според него новият парламент дава основание за оптизимизъм за провеждането на съдебната реформа. Ако не се предприемат спешни мерки, държавата и обществото ще загубят много, смята адвокатът.

Той критикува досегашното ръководство на ВАС, тъй като адвокатите не са били подпомогнати по никакъв начин в Ковид-кризата.

"14 хиляди адвокати има в България. Една малка част от тях обаче са задоволени, но много други не отговарят на стереотипите, налагани в медиите. Не всички адвокати получават големи хонорари и затова имат нужда от помощ, а не я получиха. Единственото, за което се преборихме е да не се затварят съдебните зали", подчерта Иван Демерджиев.


Още от категорията

УНИЦЕФ подкрепя невребалните деца с кауза в Пловдив

Екипът „Шампиони за децата“ към УНИЦЕФ-България ще бъде в Пловдив от 10-ти до 16-ти май, за да популяризира инициативата за подкрепа на невербалните деца. Целта е да се подпомогнат 15 000 деца да общуват пълноценно.  Близо 70% от учителите не са запознати с високотехнологичните средства, които могат да им помогнат в работата им с деца..

публикувано на 10.05.21 в 06:51

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът иска Георги Щерев да е служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56