Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

OPERA OPEN с четири премиери - на Античния и Бунарджика

Един от най-разпознаваемите извън България културни фестивали на Пловдив – OPERA OPEN – се готви за среща с публиката след почти една година тишина на сцената заради COVID-19. Днес ръководството на Държавната опера под тепетата представи програмата му, наречена „амбициозна“ от музикалния директор Диан Чобанов заради 4-те премиери.  

И докато оперните артисти репетират спектаклите, които ще започнат да радват почитателите си от началото на юни и ще продължат до края на август, след броени дни ще можем да се насладим на операта „Манон Леско“ под диригентството на маестро Хосе Кура в памет на световноизвестния български тенор Камен Чанев, загубил живота си в борба с коронавируса. 

Програмата на осмата OPERA OPEN 

Възраждане на традицията от 60-те години на миналия век в Пловдив оперни спектакли да се представят на Бунарджика, 4 премиери,  11 заглавия, над 20 артисти с международна кариера – солисти, диригенти, режисьори и художници – и талантливият състав на Държавната опера под тепетата, попълнен с нови имена – така може да се обобщи програмата на фестивала OPERA OPEN тази година. Откриването му ще е с премиера на „Кармина Бурана“ от Карл Орф на 4 юни – датата, на която 55 години по-рано за първи път у нас се е играла опера на открито. Директорът на пловдивската Опера Нина Найденова споделя:

"На Бунарджика 10 години пловдивчани са гледали опера и това е първото в България място, където оперни спектакли са се поставяли на открито. Намерихме интересни исторически данни, че "Аида" точно когато първо се е играла е била с 4000 човека публика. Надяваме се на голям интерес и сега". 

Другите премиери във фестивала ще срещнат публиката на Античния театър -  „Севилският бръснар“ от Росини на 26 юни, „Тоска“ от Пучини – на 17 юли и „Дон Жуан“ от Моцарт на 20-ти същия месец. Диригентът на четвъртия премиерен спектакъл – Диан Чобанов, който е и музикален директор на пловдивската опера, обещава да предложи за първи път пред публиката в Пловдив един, по думите му, достоверен Моцарт.

"Манон Леско" на 17 април - в памет на тенора Камен Чанев

На световноизвестния български тенор Камен Чанев, който загуби битката с COVID-19 OPERA OPEN посвещава и спектакъла „Манон Леско“, чието първо представяне е тази събота – 17 април - в Дома на културата „Борис Христов“. Операта ще се играе под палката на международно признатия диригент маестро Хосе Кура. Tой разказа за близките си срещи с човека Камен Чанев и сподели, че очаква много емоционален спектакъл. "Камен Чанев със сигурност ни гледа отгоре и ни одобрява", каза още аржентинецът Хосе Кура, за когото коронавирусът– макар и нещо грозно, е предзвикал добър ефект, занулявайки, по  думите му, всички:

"Защото една сутрин се събудихме занулени. И се оказа, че всички сме равни. Ковид ни даде да разберем, че в света на спектаклите ние сме необходими, но без нас може. Това смекчи егото на шоу бизнеса. Сега ще видим как шоу бизнесът ще капитализира този урок".

С урока на COVID-19

С урока на COVID-19 – при 30 % запълнени места, маски и дезинфекция, ще се играе тази събота “Манон Леско“.  Откритите представления ще продължат да следват мерките, актуални през лятото. И защото от ръководството на операта очакват, че международната публика и любителите на операта в страната тази година няма да са така многобройни, както при предишните фестивални издания, за първи път премиерните заглавия ще могат да се гледат чрез онлайн стийминг.  

Тематичните ядра и наслова

OPERA OPEN ONLINE е една от четирите основни програми на мултижанровия музикален форум. И ако в него базовите заглавия са обединени в OPERA OPEN,  в OPERA OPEN НА БИС публиката ще види отново премиерните заглавия на сезона, а в OPERA OPEN LIGHT – и още любопитни спектакли, допълва Нина Найденова. 

Днес на представянето на фестивалната програма, която тази година е под обединяващия наслов „Наследство“, зам. кметът по култура Пламен Панов и кметът на район Централен Георги Стаменов обявиха, че общината подкрепя институционално OPERA OPEN като един от устойчивите форуми на програмата Пловдив – европейска столица на културата.

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията.  В 4 годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива: "Ако Златомир..

обновено на 14.05.21 в 19:04

"Да послушаме кино" с Хилда Казасян и звездни музиканти

Дългоочаквана среща със слънчевата Хилда Казасян, която обещава да ни подари празник, на предстоящия концерт  „Да послушаме кино“, който ще се случи следващата сряда! "Това,че в Пловдив е един от първите концерти от така отлаганата втора част на турнето, ме прави истински щастлива, защото искрената ми обич към пловдив, усещам и от публиката към..

обновено на 14.05.21 в 17:41

"Пиано пътешествие" за деца и родители в "Капана"

„Пиано пътешествие“ е проект, който ще срещне деца и родители с музиката, по един по-различен начин! Това ще се случи в квартал „Капана“,на откритата сена „Ядрото“ музика от прекрасен роял – позициониран на сцената, специално за събитието! Един интересен открит урок по солфеж и пиано, в който публиката ще надникне в същността на първите стъпки..

публикувано на 14.05.21 в 17:25
Хава Пинхас-Коен

Поезията на Хава Пинхас-Коен - среща на иврит и български

Личното й име в превод е Ева – първата жена, според Библията. В стиховете й женското начало е водещо. Израелската поетеса Хава Пинхас-Коен, която преподава литература и изкуство, редактор и модератор на семинари за литература в Йерусалим, има 12 стихосбирки на своя език и множество стихотворения в превод на над 10 други, вече има поетичен..

публикувано на 14.05.21 в 16:10

В "Срещите" разговор за паметта, творците и пловдивската бохема

Тази събота в „Срещите” - един разговор с проф. Аксиния Джурова за паметта, за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. Разговаряме по седемтомника на проф. Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя”. Слушайте ни, ще бъде интересно!

публикувано на 14.05.21 в 11:07