Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OPERA OPEN с четири премиери - на Античния и Бунарджика

Един от най-разпознаваемите извън България културни фестивали на Пловдив – OPERA OPEN – се готви за среща с публиката след почти една година тишина на сцената заради COVID-19. Днес ръководството на Държавната опера под тепетата представи програмата му, наречена „амбициозна“ от музикалния директор Диан Чобанов заради 4-те премиери.  

И докато оперните артисти репетират спектаклите, които ще започнат да радват почитателите си от началото на юни и ще продължат до края на август, след броени дни ще можем да се насладим на операта „Манон Леско“ под диригентството на маестро Хосе Кура в памет на световноизвестния български тенор Камен Чанев, загубил живота си в борба с коронавируса. 

Програмата на осмата OPERA OPEN 

Възраждане на традицията от 60-те години на миналия век в Пловдив оперни спектакли да се представят на Бунарджика, 4 премиери,  11 заглавия, над 20 артисти с международна кариера – солисти, диригенти, режисьори и художници – и талантливият състав на Държавната опера под тепетата, попълнен с нови имена – така може да се обобщи програмата на фестивала OPERA OPEN тази година. Откриването му ще е с премиера на „Кармина Бурана“ от Карл Орф на 4 юни – датата, на която 55 години по-рано за първи път у нас се е играла опера на открито. Директорът на пловдивската Опера Нина Найденова споделя:

"На Бунарджика 10 години пловдивчани са гледали опера и това е първото в България място, където оперни спектакли са се поставяли на открито. Намерихме интересни исторически данни, че "Аида" точно когато първо се е играла е била с 4000 човека публика. Надяваме се на голям интерес и сега". 

Другите премиери във фестивала ще срещнат публиката на Античния театър -  „Севилският бръснар“ от Росини на 26 юни, „Тоска“ от Пучини – на 17 юли и „Дон Жуан“ от Моцарт на 20-ти същия месец. Диригентът на четвъртия премиерен спектакъл – Диан Чобанов, който е и музикален директор на пловдивската опера, обещава да предложи за първи път пред публиката в Пловдив един, по думите му, достоверен Моцарт.

"Манон Леско" на 17 април - в памет на тенора Камен Чанев

На световноизвестния български тенор Камен Чанев, който загуби битката с COVID-19 OPERA OPEN посвещава и спектакъла „Манон Леско“, чието първо представяне е тази събота – 17 април - в Дома на културата „Борис Христов“. Операта ще се играе под палката на международно признатия диригент маестро Хосе Кура. Tой разказа за близките си срещи с човека Камен Чанев и сподели, че очаква много емоционален спектакъл. "Камен Чанев със сигурност ни гледа отгоре и ни одобрява", каза още аржентинецът Хосе Кура, за когото коронавирусът– макар и нещо грозно, е предзвикал добър ефект, занулявайки, по  думите му, всички:

"Защото една сутрин се събудихме занулени. И се оказа, че всички сме равни. Ковид ни даде да разберем, че в света на спектаклите ние сме необходими, но без нас може. Това смекчи егото на шоу бизнеса. Сега ще видим как шоу бизнесът ще капитализира този урок".

С урока на COVID-19

С урока на COVID-19 – при 30 % запълнени места, маски и дезинфекция, ще се играе тази събота “Манон Леско“.  Откритите представления ще продължат да следват мерките, актуални през лятото. И защото от ръководството на операта очакват, че международната публика и любителите на операта в страната тази година няма да са така многобройни, както при предишните фестивални издания, за първи път премиерните заглавия ще могат да се гледат чрез онлайн стийминг.  

Тематичните ядра и наслова

OPERA OPEN ONLINE е една от четирите основни програми на мултижанровия музикален форум. И ако в него базовите заглавия са обединени в OPERA OPEN,  в OPERA OPEN НА БИС публиката ще види отново премиерните заглавия на сезона, а в OPERA OPEN LIGHT – и още любопитни спектакли, допълва Нина Найденова. 

Днес на представянето на фестивалната програма, която тази година е под обединяващия наслов „Наследство“, зам. кметът по култура Пламен Панов и кметът на район Централен Георги Стаменов обявиха, че общината подкрепя институционално OPERA OPEN като един от устойчивите форуми на програмата Пловдив – европейска столица на културата.

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Жени композитори" в музикално матине

Музикално матине "Жени композитори" с програма включваща произведения на жени композитори, ще дадат трио класически музиканти. Събитието ще се случи в петък, от 11ч, в пространството на Изкуствотека, в НБ "Иван Вазов".  В програмата творби от Мара Петрова, Мария-Терезия фон Парадис, Мелани Бони. Участват: Нина Сталева – флейта Павел Генов –..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

публикувано на 28.03.24 в 13:49

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35