Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България". 

Според Старибратов коалицията е оправдала очакванията и резултатът на изборите е истински, а не изкривен, както е при социлогическите изследвания "всички статистики ни отреждаха 6 %, а достигнахме 10 процента, в Пловдив над 12%. Смятам, че това, което постигнахме изгражда съвсем системно партията, коалицията по-точно, и показва последователност, която е абсолютно адекватна на това, което се прави в пространството".

"Ако се погледне целия европейски спектър и всички европейски страни - в много от тях не се търсят коалиции. Все още ние очакваме, че дадено правителство като се състави то задължително трябва да има 50% подкрепа, иначе не може да работи" коментира бъдещия депутат по повод евентуалните партийни конфигурации в 45-то НС.

"Според мен е много по-важно да се говори за политики или подкрепа на политики. Аз виждам доста сходства в програмите , които бяха представени - считам, че ДБ няма да тръгне да се коалира с когото и да е, а ще подкрепя политики, които са заложени в програмата на партията" обясни Ивайло Старибратов.  

По повод очакваното предложение от страна на ГЕРБ доцентът каза, че "Бих се въздържал от коментар в момента, но ми се струва, че ако се предложат пак същите хора, преди всичко политически, а не експертно, не бих подкрепил това правителство". 

"Трябва първо да видим какво ще се предложи, ако ситуацията продължава да е същата по-скоро не бихме подкрепили, даже почти категорично не бихме" уточни бившият директор на математическата гимназия в Пловдив. 

Ивайло Старибратов смята, че в неговата професионална област - тази на науката, има много наложителни за свършване неща "едно от тях е регулиране на електронното образование. Също промени трябва да има в зкаона за професионалното образование, тъй като бизнесът изпитва сериозна нужда от реформи там. Няма да изключа и Наредбата за приобщаващо образование, която също търпи сериозни промени. Има нужда от въвеждане на нови правила в авторското право. Има доста сериозни законови изменения, които трябва да бъдат направени" завърши Старибратов.  

Цялото интервю с доц. д-р Ивайло Старибратов чуйте в звуковия файл. 
Още от категорията

УНИЦЕФ подкрепя невребалните деца с кауза в Пловдив

Екипът „Шампиони за децата“ към УНИЦЕФ-България ще бъде в Пловдив от 10-ти до 16-ти май, за да популяризира инициативата за подкрепа на невербалните деца. Целта е да се подпомогнат 15 000 деца да общуват пълноценно.  Близо 70% от учителите не са запознати с високотехнологичните средства, които могат да им помогнат в работата им с деца..

публикувано на 10.05.21 в 06:51

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът иска Георги Щерев да е служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56