Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ няма да се коалира с кого да е

"Доволен съм от резултата на "Демократична България", тъй като се вижда, че с всеки следващ избор подкрепата към коалицията расте" това заяви в интервю за Радио Пловдив бившият директор на Математическата гимназия доц. д-р Ивайло Старибратов, избран за депутат от листата на коалиция "Демократична България". 

Според Старибратов коалицията е оправдала очакванията и резултатът на изборите е истински, а не изкривен, както е при социлогическите изследвания "всички статистики ни отреждаха 6 %, а достигнахме 10 процента, в Пловдив над 12%. Смятам, че това, което постигнахме изгражда съвсем системно партията, коалицията по-точно, и показва последователност, която е абсолютно адекватна на това, което се прави в пространството".

"Ако се погледне целия европейски спектър и всички европейски страни - в много от тях не се търсят коалиции. Все още ние очакваме, че дадено правителство като се състави то задължително трябва да има 50% подкрепа, иначе не може да работи" коментира бъдещия депутат по повод евентуалните партийни конфигурации в 45-то НС.

"Според мен е много по-важно да се говори за политики или подкрепа на политики. Аз виждам доста сходства в програмите , които бяха представени - считам, че ДБ няма да тръгне да се коалира с когото и да е, а ще подкрепя политики, които са заложени в програмата на партията" обясни Ивайло Старибратов.  

По повод очакваното предложение от страна на ГЕРБ доцентът каза, че "Бих се въздържал от коментар в момента, но ми се струва, че ако се предложат пак същите хора, преди всичко политически, а не експертно, не бих подкрепил това правителство". 

"Трябва първо да видим какво ще се предложи, ако ситуацията продължава да е същата по-скоро не бихме подкрепили, даже почти категорично не бихме" уточни бившият директор на математическата гимназия в Пловдив. 

Ивайло Старибратов смята, че в неговата професионална област - тази на науката, има много наложителни за свършване неща "едно от тях е регулиране на електронното образование. Също промени трябва да има в зкаона за професионалното образование, тъй като бизнесът изпитва сериозна нужда от реформи там. Няма да изключа и Наредбата за приобщаващо образование, която също търпи сериозни промени. Има нужда от въвеждане на нови правила в авторското право. Има доста сериозни законови изменения, които трябва да бъдат направени" завърши Старибратов.  

Цялото интервю с доц. д-р Ивайло Старибратов чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18