Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват Алеята на космонавтите на Бунарджика

По повод Деня на авиацията и космонавтиката Община Пловдив възстановява Алеята на космонавтите на хълма Бунарджика до паметника на Освободителите.

Днес бяха засадени няколко иглолистни дървета от вида смърч от заместник-кмета Тодор Чонов и директора на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

„По този начин ще отдадем почит на делото и постиженията на хора като - Юрий Гагарин - първият човек в историята на човечеството, който извършва космически полет, първият български астронавт - Георги Иванов, първата жена, излетяла в космоса – Валентина Терешкова. Те промениха света и показаха, че необятният космос е достижим“, сподели заместник-кметът Тодор Чонов.

Първото дръвче в Алеята на космонавтите в Пловдив е засадено на върха на тепето лично от Гагарин на 23 май 1961 при посещението му в Пловдив около месец след историческия полет в космоса.

Няколко други космонавти, посетили Пловдив до края на ХХ век, също са засадили по едно дръвче от вида смърч, за което са поставени и паметни плочи с точните дати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,   на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Момченце от Пловдив прегазено на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 12:23

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41

"ТУКА Е ТАКА" - събира младежи в Чепеларе на двудневен фестивал

Младежкият фестивал "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ ще превърне днес и утре красивия градски парк на Чепеларе в арена за забавления и танци на открито. Третото поредно издание на добиващия широка популярност двудневен фест ще радва жителите и гостите на родопското градче с разнообразна програма. Очаквайте рап с WOSH MC, RIBOKA, FEIS, реге със SEN I& THE..

обновено на 03.08.24 в 11:40