Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всички козове са в ръцете на Борисов и Слави Трифонов

Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.
Снимка: БГНЕС


„Възможно е да се формира стабилно правителство. Но това е в ръцете на двама души – от една страна на Бойко Борисов, а от друга на Слави Трифонов. Всичко останало е крайно нелигитимно“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Антоанета Христова, политически психолог и директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

Тя подчерта, че всички възможни разигравания на варианти на връчване на мандат от третата политическа сила надолу биха били неестествени.

„Мотив да предложи правителство има ГЕРБ – спечелилата изборите партия, и то силен мотив, за да може да представи онази възможност, която изискват от нея гласоподавателите й. Мотив да предложат правителство имат и от така наречените партии на протеста, а именно на Мая Манолова, на Слави Трифонов и „Демократична България“. Това се отнася най-вече за „Демократична България“ и за „Изправи се! Мутри вън!“, защото техният резултат не е напълно удовлетворителен. Убедена съм, че са очаквали повече. В този смисъл - те имат притеснения, особено формацията около Мая Манолова, че при едни бързи предсрочни избори, не е сигурно дали ще влезе. Особено на фона на възможността патриотите да се обединят и да дадат по-сериозен отпор“, обясни още професор Христова.

Според нея страната е жертва на много сериозна хибридна война.

Цялото интервю с професор Антоанета Христова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Очаквам повече ваксинирани през есента

„Общопрактикуващите лекари в Пловдив са готови да посрещнат четвъртата вълна на Ковид-пандемията. Имаме  разработени протоколи, опит от предишните вълни, готовност да правим имунизации. За болните обаче все още няма лекарства и можем само да ги наблюдаваме, за да преценим кога се нуждае от кислородно лечение, за да го насочим  към болница и..

публикувано на 02.08.21 в 10:28

Еуфорията след изборите е рискована за властта

От „черната кутия“ за идеи на ИТН извън институционалната политика, според ДБ, до „възмездието като топприоритет“ за хората на Слави Трифонов, през отказа на ИБГНИ за „подкрепа на празен лист“  до убеждението на БСП, че без осъзнаване необходимостта от рамото на столетницата, Правителство не може да има. Ще успеят ли политиците  да сглобят..

публикувано на 02.08.21 в 09:06

Законът не е добър, ако не решава проблемите на хората

„Държавата трябва да поеме своята отговорност и да осигури на българските граждани минимално необходимото за качеството им на живот през 21 век. Очаквам дългосрочни мерки, защото оперативните програми, планът за възстановяване  и устойчивост, държавният бюджет и другите източници на финансиране са за това – да се подобрява качеството на..

публикувано на 02.08.21 в 08:52

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00