Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината спечели окончателно дело срещу Байрам Солак

| обновено на 13.04.21 в 14:00

С окончателно решение на ВАС Община Пловдив спечели делото, заведено от бизнесмена Байрам Солак срещу градската управа, за казуса със старата тоалетна в парка зад хот. „Санкт Петербург“.  

Повод за поредицата дела бе т.нар. „мълчалив отказ“ на кмета на Пловдив да разпореди премахването на  запуснатата тоалетна в парка, за което настояваше Байрам Солак.  

Според него порутената постройка е вредна и опасна за здравето на хората в района.  Неговото искане е отправено още през лятото на 2019 г, като след изтичането на законовия срок за кореспонденция той не е получил отговор от градската администрация. 

Инвеститорът обжалва този „мълчалив отказ“ в Административния съд в Пловдив и спечели делото на първа инстанция.  Тогава съдът потвърди становището му, че кметът на Пловдив трябва да предприеме мерки за отстраняване на опасната постройка. 

Общинските юристи обаче обжалваха това пред Върховния административен съд, който на 8 април тази година отменя  решението на пловдивските магистрати като незаконосъобразно.  

Според върховните съдии,  кметът на общината може да действа по собствена преценка в такива ситуации и няма разпоредба, която го задължава да се произнася по подобни сигнали. Именно по тази причина ВАС преценява, че няма и предпоставки за „мълчалив отказ“, за какъвто претендира  бизнесменът Байрам Солак. 

С това окончателно решение, той и неговата фирма  „Парадайс Гардън Резидънс” губи делото и е осъден д плати на Община  Пловдив съдебните разноски от 270 лв.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27

ИТН връщат третия мандат, отиваме на избори наесен

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов...

публикувано на 05.08.24 в 08:10

Общински съветници питат кмета за Плана за интегрирано развитие на Пловдив

Запитване до кмета на Пловдив Костадин Димитров относно липсата на годишни доклади за последните две години за изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) отправиха Йоно Чепилски, Веселка Христамян и Добромира Костова - общински съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“.  Документите трябва да бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:52

Рокери затрудняват движението по Подбалканския път и АМ "Тракия"

Временно затруднение на движението се очаква днес по Подбалканския път, а на 9 август по магистрала „Тракия“ в посока София.  Причината е Балканска мотообиколка, която преминава през страната ни.  С тази проява сръбски мотоклуб отбелязва своята 20-годишнина.  Около 8 часа днес се очаква групата от около 150 мотоциклета да тръгне от столицата и..

публикувано на 05.08.24 в 07:12

Основните храни у нас отново поскъпват

Цените на основните зеленчуци – краставици и домати тръгнаха нагоре , показват данни на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Вносните краставици поскъпват с близо 13%, а оранжерийните с 5 на сто. По – скъпи са и оранжерийните домати с 12 %. Само зеленият пипер е поевтинял с над 13 на сто. При зелето се наблюдава увеличение с над..

обновено на 04.08.24 в 16:39