Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общината спечели окончателно дело срещу Байрам Солак

| обновено на 13.04.21 в 14:00

С окончателно решение на ВАС Община Пловдив спечели делото, заведено от бизнесмена Байрам Солак срещу градската управа, за казуса със старата тоалетна в парка зад хот. „Санкт Петербург“.  

Повод за поредицата дела бе т.нар. „мълчалив отказ“ на кмета на Пловдив да разпореди премахването на  запуснатата тоалетна в парка, за което настояваше Байрам Солак.  

Според него порутената постройка е вредна и опасна за здравето на хората в района.  Неговото искане е отправено още през лятото на 2019 г, като след изтичането на законовия срок за кореспонденция той не е получил отговор от градската администрация. 

Инвеститорът обжалва този „мълчалив отказ“ в Административния съд в Пловдив и спечели делото на първа инстанция.  Тогава съдът потвърди становището му, че кметът на Пловдив трябва да предприеме мерки за отстраняване на опасната постройка. 

Общинските юристи обаче обжалваха това пред Върховния административен съд, който на 8 април тази година отменя  решението на пловдивските магистрати като незаконосъобразно.  

Според върховните съдии,  кметът на общината може да действа по собствена преценка в такива ситуации и няма разпоредба, която го задължава да се произнася по подобни сигнали. Именно по тази причина ВАС преценява, че няма и предпоставки за „мълчалив отказ“, за какъвто претендира  бизнесменът Байрам Солак. 

С това окончателно решение, той и неговата фирма  „Парадайс Гардън Резидънс” губи делото и е осъден д плати на Община  Пловдив съдебните разноски от 270 лв.Галерия

Още от категорията

ЦИК решава кой ще оглави РИК в Пловдивска област и в Пазарджик

Районната избирателна комисия за Пловдив-град ще бъде председателствана от Спас Шуманов от ГЕРБ/СДС, стана ясно след консултациите между парламентарно представените политически сили и временно изпълняващия длъжността областен управител Петър Петров.  Спас Шуманов е бивш изпълнителен директор на Летище Пловдив и понастоящем е член на Борда на..

обновено на 15.05.21 в 14:50

Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе, изнесоха тонове отпадъци

Над 100 доброволци и повече от 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" се включиха в днешното почистване на Дановия хълм. Акцията е съвместна между Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен", други сдружения и фирми.  "Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на..

обновено на 15.05.21 в 14:22
Фратьо Куртев

Спешен ремонт спасява сопотската болница

От спешен оздравителен ремонт се нуждае сопотската болница за долекуване “Иван Раев“, установи Временната комисия към Общинския съвет, създадена да проучи и анализира състоянието на местната болница. Петчленната комисия излезе с подробен доклад относно финансите, управлението и състоянието на материално-техническата база. Препоръчва се..

публикувано на 15.05.21 в 11:05

Започват консултации за съставите на РИК в Пловдив и Пазарджик

В Областните администрации в Пловдив и Пазарджик ще се проведат консултациите за състав на Районните избирателни комисии за предсрочните парламентарни избори на 11 юли.  За РИК – 16 в Пловдив - град и за РИК – 17 в Пловдивска област консултациите са съответно в 10 и 11 часа.  От 11.30 ч. е заседанието за състава на РИК – Пазарджик. Поканени за..

обновено на 15.05.21 в 09:45

Затварят улици край стадион "Локомотив" заради мача с ЦСКА

Изцяло или поетапно ще се спира движението на пътни превозни средства, включително и на автобусите от масовия градски транспорт, по улици около стадион „Локомотив“ за  времето  от 18:00  до 23:00 часа.  Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболната среща между отборите на „Локомотив“ (Пловдив)  и  ЦСКА..

публикувано на 15.05.21 в 08:57