Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ обсъжда варианти за правителство и без Борисов

| обновено на 13.04.21 в 16:23
Снимка: БГНЕС

"Един министър, както и хората, които са политици, трябва винаги да бъдат готови да сменят своята позиция. Това е демократичният принцип", така коментира своето избиране като народен представител в 45-ото Народно събрание действащият министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за Радио Пловдив. 

"Между нас и втората политическа сила, партията на г-н Слави Трифонов, има 8,5% разлика. В същото време в ГЕРБ имаме по-малко народни представители и по-малко гласове от предишни избори, но резултатът все пак е безспорен. Трябва да се отчете обаче, че разликата между нас и втората политическата сила беше много по-малка през 2017 г.", коментира изборния резултат бъдещият депутат. 

"На тези избори ГЕРБ спечели в 24 от 31 района и в 169 общини", подчерта Захариева. 

Според Захариева резултатът се дължи главно на последните четири години в управлението, които "донесоха доста негативи". "Ние управляваме от 2009 г., управляваме три кризи, като в последната година е една от най-тежките. Ние си правим анализи, отчитаме позитивните и негативните тенденции". 

Целите на бъдещето правителство Екатерина Захариева оформи с принципа, че "правителството не е правителство само на част от българските граждани. Ние имаме отговорност не само към нашите избиратели, тези 840 хил. души, а имаме отговорност и към останалите български граждани, защото като най-голяма политическа сила ние трябва да предложим кабинет и да направим стабилно управление, тъй като кризите не са си отишли". 

Вицепремиерът в правителството, излъчено от 44-ото Народно събрание, коментира, че тя самата не е опция за министър-председател и че такива разговори с нея не са водени

"Опциите са на масата, обсъждали сме ги. Премиерът още през лятото каза, че би се занимавал с партийната дейност, като варианти и без него, като министър-председател, се обсъждат".

Екатерина Захариева добави, че "с много имена се спекулира, нека да имаме малко търпение. Съвсем скоро, когато дойде нормалният цикъл на така наречената "рулетка" и ни се връчи мандата за съставяне на правителство, ще станат ясни някои от тези неща". 

"Нека всички политици да са на нивото на гласуваното им доверие. Няма нищо странно и необичайно в така наредилата се политическа ситуация и се надявам да седнем сериозно, спокойно и да започнем да си говорим "за" какво сме. Защото преди изборите слушахме от другите партии само как ще работят "срещу" ГЕРБ, а не в полза на какво". 

Екатерина Захариева, която е избрана за депутат от 13-МИР Пазарджик, коментира, че в област Пазарджик ще продължат работите по "водоснабдяване и канализация, програмата за саниране, ще продължим да работим по образованието. Открихме с министър Вълчев новото училище в село Бирково, те отчитат това, което ние правим".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03