Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха "пирамида" за изборна търговия

Кандидат-депутат е бил тарторът на групата

| обновено на 14.04.21 в 17:56

Неутрализирана е престъпна група за "изборна търговия",  стана ясно от  изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор. 

Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия.

Първоначално разследването по образуваното досъдебно е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени трима души. 

Събрани са доказателства за участието в групата и на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат за народен представител. 

Разследването обаче  преминава към Софийска градска прокуратура, като единствена компетентна да разследва деянията, извършени от лица с имунитет.

От всички събрани до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала в периода от 06.02.2021 г. до датата на провеждане на изборите за 45-ото Народно събрание. 

Дейността й се развивала на територията на цялата страна. Групата била с пирамидална структура. Финансирането ѝ било осигурявано от лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС.

От мястото си на пребиваване мъжът е прехвърлял парични средства в Република Турция, а оттам с "мулета" те са били пренасяни на територията на страната. 

Организатор и ръководител на групата е собственик и управител на 4 търговски дружества, с които стопанисва метастанция, кабелна телевизия, хотелски комплекс и завод. Мъжът поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с неформален лидер на политическа партия. Получените указания и информация били предавани от него на други участници. 

С цел координиране на действията били организирани множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други населени места.

Сред участниците в престъпната група са кандидат за народен представител, общински съветник и лице със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население. 

Дейността им е била организирана по няколко схеми: установяване на лица на местно ниво, осигуряващи гласоподаватели срещу заплащане; предлагане на имотна облага на собственици на търговски дружества, с цел работниците им да гласуват за определена партия; осигуряване на лица, ангажирани срещу заплащане с отвеждане на гласоподаватели до избирателните урни.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях автомобили, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи.

Участниците в разкритата престъпна група са  арестувани.  Трима от задържаните са с постоянна мярка "задържане под стража", а един е с мярка "подписка", която ще бъде протестирана от прокуратурата.

Милева обяви кои са участниците в групата:

"Единият е лице с имунитет, към момента на извършване на деянията - кандидат за народен представител. Вторият участник в групата е лице, което е било бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник-кмет на община в България и настоящ общински съветник в същата община. Третият участник в групата е лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население".

Вижте и чуйте още за престъпната схема


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39