Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Великден в България, Чехия и Словакия – в Етнографския музей

Великден в България, Чехия и Словакия събира в една експозиция Етнографският музей в Пловдив от днес. 

Тя разказва за общото и различното в традициите – за запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и доколко християнството е променило народните вярвания и представи в трите страни. 

Малко повече от две седмици преди Възкресение, в изложбата ще можем да проследим и пролетните ритуали за възраждане на природата, които в България се свързват с обичаите от Месни и Сирни Заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден – Тодоровден, Лазаруване и Връбница, или седемте недели на поста. 

А в Чехия и Словакия – обичаите от поста, който започва с Пепеляна сряда, до края му след шест недели. „При тази съпоставка ясно се очертават обредите, свързани със земеделските жертви, които са общи за трите страни. Или лазаруването, един обред на инициация за девойките, който се възприема, като обичай с древни корени“, обясняват от Етнографския музей. 

Любителите на красивите писани яйца ще могат да научат и колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от Средновековието до днес, както и за иновативните подходи, използвани в ХХІ век. 

Изложбата ще може да се разгледа до 15 май. 

А още за нея може да чуете от Грозделина Георгиева от музея в аудио-файла. Очаквайте и видео.


Още от категорията

Приз "Борис Христов" ще отличава ярки и талантливи артисти

Световният оперен бас Борис Христов вдъхновява учредителите на нова престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви с  необикновен и значим принос за развитието на съвременната култура. Изборът на днешния ден за обявяване на отличието не е случаен - на 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис..

публикувано на 18.05.21 в 12:52

Премиера на "Спас Господов в страната на амазонките"

Премиера на книгата на Антон Баев „Спас Господов в страната на амазонките“ ще се състои тази вечер в клуб „Петното“ . За романа си авторът в интервю за Радио Пловдив казва:  „ Той е алегория за границите на свободата, в които е затворен модерният човек от 21 век, особено , в ситуация на световна карантина. Написах го точно по време на..

публикувано на 18.05.21 в 11:44

Ценни книжни сбирки показва в изложба НБ "Иван Вазов"

В навечерието на 24 май и в рамките на предхождащата го Национална библиотечна седмица Н ародна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив показва в изложба  новите постъпления в колекциите на отдел „Специални сбирки“.  В експозиционното пространство на фоайе Изкуствотека могат да се видят ценни притежания, дар и откупка, между които Служебен псалтир с..

публикувано на 18.05.21 в 11:19

Млади автори представят "Силата на илюзиите" в Галерия "2019"

Млади творци от Дружеството на пловдивските художници показват картини в Изложбена зала "2019" към Градската галерия. Според кураторите на изложбата Никола Минчев и Женя Бозукова "всичко, което виждаме е илюзия. Днешните граници между реалност, илюзия, игра и истина са по-размити от всякога. Един "свят с главата надолу". Илюзията привлича вниманието..

публикувано на 18.05.21 в 10:31

Затъжихме са за публика "на живо", посрещаме я с нови идеи

В Международния ден на музеите, в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян спектакълът „Концертът“ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров ще бъде кулминацията на честването. „Квартет от народни певици изнася концерт.  Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се..

публикувано на 18.05.21 в 07:11