Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парламентаризъм без правова държава не съществува

 „Първото и най-важно нещо за хората, които ще пристъпят сградата на НС, освен че са хора с биографии с имената си и възможностите си, те са представителите на народа и във всичките си действия, както и ще се закълнат, трябва да се ръководят от Конституцията и от законите и от интересите на народа. Това е най-важното“, заяви Екатерина Михайлова – конституционалист, знаков депутат вдяснон от времето на Прехода и  депутат в шест Народни събрания.

По думите на Михайлова, сега дебатът е изместен към темата дали ще се състави или – не Правителство. "От една страна,положението на настоящия Парламент е уникално, но от друга – не е уникално, защото досега сме имали и Парламент с 8 парламентарни групи. При възлагането на първия и на втория мандат не бе сформирано Правителство, но то стана факт едва на третия път – т.н. Тройна коалиция ".

Ако парламентаристите помнят, че са избрани от хората, които са гласували за тях, ще им бъде лесно да работят, да изберат с кого да правят коалиции. Те ще бъдат наблюдавани от хората и и ако с действията си те не отговарят на  очакванията им, ще следва разочарование, подчерта Михайлова.

Парламентаризмът изисква различно политическо представителство. Правителство, подкрепено от всички парламентарни групи е отказ от принципите на парламентаризма.

„Депутатите трябва да гледат в една посока, но в парламентаризма има ясни мнозинства и ясна опозиция. Нека да гледат в една посока, но и да пазят своите различия, за да не направим Парламент, който ще ни върне назад във времето“.

Управленската програма трябва да бъде на база на  заявеното от политическите сили и ясно да се знае кои са управляващите и кои – опозицията. Самата Конституция ни е дала делителите, нещата не са сложни.

„Заявеното сега - "аз ще подкрепя", без да  е ясно какво ще подкрепиш, не звучи убедително. Подкрепа се дава за определени политики. Другото не е в правилата на парламентаризма.“

В страна с парламентарно управление, каквато е България, Парламентът, като основен представителен орган, освен закони и контролна функция, има възможност да влияе и при вземането на важни решения – приемането на страната ни в ЕС, декларации във връзка с отношенията ни с Русия  и т.н. Решенията обаче трябва да бъдат в синхрон и  с останалите институции в държавата.

„Външнополитическата ориентация, ЕС, НАТО, това са решения взети преди този Парламент от няколко поредни преди това с ясна воля и труден път. Така е и с отношенията ни със съседи. Като приоритети на държавата е добре да имаме по-голямо съгласие и да няма промяна в курса на страната ни“.

Михайлова бе категорична,че парламентаризъм без правова държава не може да съществува.

Интервюто чуйте от звуковия файл:


Още от категорията

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33

Промените в ИК - козметични, с изключение на ЦИК

"Искането на ГЕРБ-СДС  все още не е публикувано на страниците на Конституционния съд и ние сме запознати само по медийни публикации и по изказванията на депутатите на ГЕРБ", заяви Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда. По думите й, от тях става ясно, че с промените в ИК се нарушава  принципът за равно избирателно право...

публикувано на 05.05.21 в 16:31

Новите избори могат да доведат до нов вид патова ситуация

БСП върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, а президентът Румен Радев обяви, че в тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли. Защо се стигна до тази криза и какви са прогнозите за избирателна активност през юли?   Коментар на политическата ситуация направи в предаването "Ден след ден" политологът Анастас Стефанов..

публикувано на 05.05.21 в 16:27

Да си акушерка е призвание, отдаденост и любов

В Международния ден на акушерката, който се  отбелязват днес в над 50 страни по света, говорим  с пловдивската акушерка Петя Запрянова. Тя е акушерка №1 в Европа за 2020 година и е член  на УС на Алианса на българските акушерки. Според нея да си на първа линия до майката, до новороденото е нещо невероятно и тя го прави вече 30  години. „ Аз..

публикувано на 05.05.21 в 15:12