Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентаризъм без правова държава не съществува

 „Първото и най-важно нещо за хората, които ще пристъпят сградата на НС, освен че са хора с биографии с имената си и възможностите си, те са представителите на народа и във всичките си действия, както и ще се закълнат, трябва да се ръководят от Конституцията и от законите и от интересите на народа. Това е най-важното“, заяви Екатерина Михайлова – конституционалист, знаков депутат вдяснон от времето на Прехода и  депутат в шест Народни събрания.

По думите на Михайлова, сега дебатът е изместен към темата дали ще се състави или – не Правителство. "От една страна,положението на настоящия Парламент е уникално, но от друга – не е уникално, защото досега сме имали и Парламент с 8 парламентарни групи. При възлагането на първия и на втория мандат не бе сформирано Правителство, но то стана факт едва на третия път – т.н. Тройна коалиция ".

Ако парламентаристите помнят, че са избрани от хората, които са гласували за тях, ще им бъде лесно да работят, да изберат с кого да правят коалиции. Те ще бъдат наблюдавани от хората и и ако с действията си те не отговарят на  очакванията им, ще следва разочарование, подчерта Михайлова.

Парламентаризмът изисква различно политическо представителство. Правителство, подкрепено от всички парламентарни групи е отказ от принципите на парламентаризма.

„Депутатите трябва да гледат в една посока, но в парламентаризма има ясни мнозинства и ясна опозиция. Нека да гледат в една посока, но и да пазят своите различия, за да не направим Парламент, който ще ни върне назад във времето“.

Управленската програма трябва да бъде на база на  заявеното от политическите сили и ясно да се знае кои са управляващите и кои – опозицията. Самата Конституция ни е дала делителите, нещата не са сложни.

„Заявеното сега - "аз ще подкрепя", без да  е ясно какво ще подкрепиш, не звучи убедително. Подкрепа се дава за определени политики. Другото не е в правилата на парламентаризма.“

В страна с парламентарно управление, каквато е България, Парламентът, като основен представителен орган, освен закони и контролна функция, има възможност да влияе и при вземането на важни решения – приемането на страната ни в ЕС, декларации във връзка с отношенията ни с Русия  и т.н. Решенията обаче трябва да бъдат в синхрон и  с останалите институции в държавата.

„Външнополитическата ориентация, ЕС, НАТО, това са решения взети преди този Парламент от няколко поредни преди това с ясна воля и труден път. Така е и с отношенията ни със съседи. Като приоритети на държавата е добре да имаме по-голямо съгласие и да няма промяна в курса на страната ни“.

Михайлова бе категорична,че парламентаризъм без правова държава не може да съществува.

Интервюто чуйте от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33