Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Навлизаме в нов електорален и политически цикъл

„Безкрайно много уважавам социологическия подход и смятам, че той дава добри моментни картини. Никога обаче моментната картина на допитването, дори няколко дни преди това,  не съвпада с  моментната  картина на настроението на току-що решилия  да направи нещо в политическия спектър български гражданин“. Това подчерта геополитикът  и преподавател в СУ „Климент Охридски“  проф. Марин Русев.

По думите му, понякога е оправдано да има значими разлики в прогнозите и резултата. Като аргумент, той  изтъкна,  че никой не е предполагал, че над 50%, т.е. 3 млн граждани, няма да поискат да гласуват, че 2,5% са гласувалите с недействителни бюлетини, а 3% са гласували за „човека, който никой не познава и който се беше скрил в пясъците. За това гласуване потенциалният електорат на град като Плевен си е дал гласовете и за подкрепата на Васил Божков са похарчени около 2-3 млн евро“, подчерта проф. Русев.

Проф Русев посочи и друг феномен, обезличаващ труда на социолозите и очакванията на политиците – в избирателна секция в турски град със значителен брой български турци, заради  грешно подсказване, са дадени 700 гласа за отцепилата се от Корнелия Нинова партия – „Българска прогресивна линия“.

100% са и гласувалите за ДПС в с. Зорница, Хасковско. От тях гласувалите машинно са 100% - сред тях 40% са турците, 30% -ромите и 30%-българите. „Толкова ли нямаше поне един, който да не си харесва комшията...“

Проф. Русев уточни, че занимавайки се с политическа география, заедно с неговия екип от СУ „Климент Охридски“, са направили неочакваното откритие, че всеки квартал, и дори секция, имат електорална памет.  

„През 2019 г. направихме цялостно изследване на  електоралната традиция по региони и по секции и  познахме активността – тя винаги се движи до средноаритметичната досега. А що се отнася за досегашния избор, надценихме силно и БСП, и ГЕРБ, но не очаквахме, че ще има по 2-3% изтичащи  гласове в непонятни посоки. Това означава, че 70-те лева на глас, които е раздавал човекът в пустинята, могат да изкривят и следващия вот.  Той вече започва да не прилична на това, което наричаме „електорална памет“, а  на „електорална буря“ на отвяване  на съзнанието на хората в определена посока“.

Проф. Русев направи прогноза, че ако политиците не се разберат, ще се стигне до предсрочни избори и тогава картината  може да се окаже отрезвяваща.

През 2010 г. Колективът издаде книгата „Електорална география на България“, която завършва с изречението „Навлизаме в нов електорален политически цикъл“.

„След 10 години излиза, че сме познали „белия кон и генерала, който се появи“ – въпрос на цикличност и преобразяване на мантрата на хора, които винаги идват с думите  „Ние знаем какво ще направим“.

Интервюто с проф. Русев чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30

Да не подценяваме и надценяваме изкуствения интелект

„Точно определение за това, какво представлява интелектът няма. В течение на времето обаче определени дейности при хората се смята, че  са в резултат на човешки интелект и това са дейности свързани с обработка на знание, планиране, обучение и т.н. Лошото е, че ние нямаме обаче точен модел как работи нашият мозък“. Това заяви проф.  д-р..

публикувано на 13.05.21 в 10:51

Радев заложи на кабинет от професионалисти

С приятели – анализатори  сме обсъждали много дълго време цикличността на кризата и невъзможността на обществото да продължи в тази стагнация. Наблюдавайки различни параметри, по отношение на икономиката, като  цените на самолетните билети, които през май вече се бяха вдигнали, това означава, че икономиката се готви „да отвори“ до този..

публикувано на 13.05.21 в 10:32

Въпреки посочения излишък бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43