Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навлизаме в нов електорален и политически цикъл

„Безкрайно много уважавам социологическия подход и смятам, че той дава добри моментни картини. Никога обаче моментната картина на допитването, дори няколко дни преди това,  не съвпада с  моментната  картина на настроението на току-що решилия  да направи нещо в политическия спектър български гражданин“. Това подчерта геополитикът  и преподавател в СУ „Климент Охридски“  проф. Марин Русев.

По думите му, понякога е оправдано да има значими разлики в прогнозите и резултата. Като аргумент, той  изтъкна,  че никой не е предполагал, че над 50%, т.е. 3 млн граждани, няма да поискат да гласуват, че 2,5% са гласувалите с недействителни бюлетини, а 3% са гласували за „човека, който никой не познава и който се беше скрил в пясъците. За това гласуване потенциалният електорат на град като Плевен си е дал гласовете и за подкрепата на Васил Божков са похарчени около 2-3 млн евро“, подчерта проф. Русев.

Проф Русев посочи и друг феномен, обезличаващ труда на социолозите и очакванията на политиците – в избирателна секция в турски град със значителен брой български турци, заради  грешно подсказване, са дадени 700 гласа за отцепилата се от Корнелия Нинова партия – „Българска прогресивна линия“.

100% са и гласувалите за ДПС в с. Зорница, Хасковско. От тях гласувалите машинно са 100% - сред тях 40% са турците, 30% -ромите и 30%-българите. „Толкова ли нямаше поне един, който да не си харесва комшията...“

Проф. Русев уточни, че занимавайки се с политическа география, заедно с неговия екип от СУ „Климент Охридски“, са направили неочакваното откритие, че всеки квартал, и дори секция, имат електорална памет.  

„През 2019 г. направихме цялостно изследване на  електоралната традиция по региони и по секции и  познахме активността – тя винаги се движи до средноаритметичната досега. А що се отнася за досегашния избор, надценихме силно и БСП, и ГЕРБ, но не очаквахме, че ще има по 2-3% изтичащи  гласове в непонятни посоки. Това означава, че 70-те лева на глас, които е раздавал човекът в пустинята, могат да изкривят и следващия вот.  Той вече започва да не прилична на това, което наричаме „електорална памет“, а  на „електорална буря“ на отвяване  на съзнанието на хората в определена посока“.

Проф. Русев направи прогноза, че ако политиците не се разберат, ще се стигне до предсрочни избори и тогава картината  може да се окаже отрезвяваща.

През 2010 г. Колективът издаде книгата „Електорална география на България“, която завършва с изречението „Навлизаме в нов електорален политически цикъл“.

„След 10 години излиза, че сме познали „белия кон и генерала, който се появи“ – въпрос на цикличност и преобразяване на мантрата на хора, които винаги идват с думите  „Ние знаем какво ще направим“.

Интервюто с проф. Русев чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36