Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очакванията на хората са за ротация на властта

 „Държавността в България трябва да е достатъчно крепка, за да трябва да я рестартираме постоянно – промяната е във властта. Желанието за промяна надделя над желанието за предвидимост. Малко патова е ситуацията в тези избори, но има ясна обществена поръчка.“ Това подчерта политологът Първан Симеонов.

По думите му, сега най-логичното нещо е протестните партии да съставят Правителство с подкрепата на БСП, която е част от статуквото, но също е и опозиционна формация. „Има някакъв вариант, и хората предпочитат да се състави такова Правителство, вместо да ходят на нови избори“.

Очакванията на обществото са за ротация във властта.

Симеонов отказа да отговори на въпроса дали сме по-близо до съставянето на Правителство, след като никой още не знае какво възнамерява да прави партията на Слави Трифонов, както и самият той като лидер, докато мълчи.

Той обаче подчерта, че на Слави няма да му бъде лесно, защото, правейки някаква форма на Правителство,  това ще означава, че е направил някакъв компромис, което не е популярно действие.

„Ако не направи Правителство и отиде на избори, за да си повиши резултата си, тогава пък ще изглежда като политически играч. По-скоро в тази седмица ИТН узряват с идеята за Правителство. А  и българите биха желали с цената на някакви компромиси, все пак да има Правителство“.

 На въпрос: във времето след изборите успя ли да се проведе  диалог между новите политици, Първанов  заяви: „От едната страна се мълчеше, от другата – много се говореше. Това са грешки на растежа, тъй като  за част от формациите, които сега попадат в Парламента,  това си е голям житейски шанс. А Слави по-скоро прави по-умното нещо, като мълчи, защото се учи от грешките на предходните“.

Чуйте повече от звуковия файл:


Още от категорията

Нямам негативни очаквания от служебното правителство

"Виждам няколко души, които носят червени фланелки и не виждам никого от синия отбор, така че за балансиран политически служебен кабинет е трудно да се говори. В крайна сметка знаем, че г-н Радев беше подкрепен от определени политически сили и затова не се е случило нищо неочаквано", заяви политологът Георги Харизанов от Институт за дясна политика...

публикувано на 11.05.21 в 17:02

Премиерът е на заден план в този служебен кабинет

„ В този кабинет показателното е търсенето на минимален риск. Първо имаме много министри, които бяха членове и на предишния служебен кабинет, което означава, че стилът и работата им ще се повторят. Повечето от министрите са познати като експерти и имаме само две много ярки политически фигури – едната е на министъра на правосъдието Янаки..

публикувано на 11.05.21 в 16:01
Черквата

Преди празника си храмът "Св. Св. Кирил и Методий" просълзи

Пловдив отбеляза 170 години от първото честване на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Възпитаници от едноименното Средно училище, което носи техните имена, преминаха с шествие през Главната улица до Барелефа им в подножието на Стария Пловдив. Там за първи път у нас се е чествала паметта на създателите на българската азбука.  В същия час,..

публикувано на 11.05.21 в 13:30
Аркади Шарков

С унифицирането на зеления сертификат ще пътуваме свободно

Наш събеседник в програма "Точно днес" е здравният експерт  Аркади Шарков . С него говорим за цифровото зелено удостоверение, което ще въвежда Европейската комисия, или за т.нар. имунизационен паспорт, с който ще се пътува по света, както и за темпа на ваксинациите в България. Аркади Шарков каза, че според него у нас ваксинацията не е на високо..

обновено на 11.05.21 в 11:11

STEM средата надгражда образованието у нас

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда . Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище. Основно училище „Райна..

публикувано на 11.05.21 в 10:45