Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията на хората са за ротация на властта

 „Държавността в България трябва да е достатъчно крепка, за да трябва да я рестартираме постоянно – промяната е във властта. Желанието за промяна надделя над желанието за предвидимост. Малко патова е ситуацията в тези избори, но има ясна обществена поръчка.“ Това подчерта политологът Първан Симеонов.

По думите му, сега най-логичното нещо е протестните партии да съставят Правителство с подкрепата на БСП, която е част от статуквото, но също е и опозиционна формация. „Има някакъв вариант, и хората предпочитат да се състави такова Правителство, вместо да ходят на нови избори“.

Очакванията на обществото са за ротация във властта.

Симеонов отказа да отговори на въпроса дали сме по-близо до съставянето на Правителство, след като никой още не знае какво възнамерява да прави партията на Слави Трифонов, както и самият той като лидер, докато мълчи.

Той обаче подчерта, че на Слави няма да му бъде лесно, защото, правейки някаква форма на Правителство,  това ще означава, че е направил някакъв компромис, което не е популярно действие.

„Ако не направи Правителство и отиде на избори, за да си повиши резултата си, тогава пък ще изглежда като политически играч. По-скоро в тази седмица ИТН узряват с идеята за Правителство. А  и българите биха желали с цената на някакви компромиси, все пак да има Правителство“.

 На въпрос: във времето след изборите успя ли да се проведе  диалог между новите политици, Първанов  заяви: „От едната страна се мълчеше, от другата – много се говореше. Това са грешки на растежа, тъй като  за част от формациите, които сега попадат в Парламента,  това си е голям житейски шанс. А Слави по-скоро прави по-умното нещо, като мълчи, защото се учи от грешките на предходните“.

Чуйте повече от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35