Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина гласуваха за промяната в страната

Като много добра новина определи Стефан Манов - българин, живеещ във френския град Тулуза и член на Обществения съвет на ЦИК, вестта, че сред първите задачи на 45-то НС ще бъде "ремонт" на Изборния кодекс.

"Мисля, че всички се убедихме през изминалите дни каква е ролята и значението на българските граждани зад граница в изборния процес и че легитимността на българските институции почива на участието и на тази част от българската нация. Вярно е, че ограниченията за броя секции в чужбина е тежка тема, но искам да подчертая и необходимостта да се създаде изборен район "Чужбина", заяви Стефан Манов.

Историята на ограничения брой изборни секции в чужбина

Той припомни, че ограничението за разкриване на изборни секции зад граница е 35 секции за страни извън ЕС. То бе въведено през 2016 г. от тогавашното мнозинство ГЕРБ, "Патриотичен фронт" и "Реформаторски блок", за да се ограничи механично вотът на българските граждани в Турция, но той удари в голяма степен избирателите във Великобритания и САЩ. 

Подобно ограничение вече бе налице преди години от т. нар. "Кодекс "Фидосова", когато чрез други технически похвати пак бе ограничаван вота в Турция. С "Кодекса "Манолова" всички ограничения бяха премахнати, но вотът в Турция не експлоадира, а дори леко намаля, припомни Манов. 

За състава на ЦИК

"Има такъв народ" иска разпускане на ЦИК, от "Демократична България" настояват за професионален състав на ЦИК. По този повод Стефан Манов коментира: "Този състав на ЦИК доказа слабия си капацитет и ефективност на тези избори да решава конкретни казуси. Смятам, че тази Централна избирателна комисия трябва да бъде сменена, отдавна настояваме за по-професионален подход при съставянето й. Политическите квоти са начин тя да бъде блокирана. Редно е да има смислена реформа, не просто смяна в състава на ЦИК, който трябва да бъде намален".

За машинното гласуване

Машинното гласуване се доказа на 100 % на този вот, смята още Стефан Манов. То показа, че може да се организира надеждно в огромен брой секции. Проблемът във Велико Търново бе свързан с човешка грешка, не с друго. Машинното гласуване е начин да се реши купеният или контролиран вот - не можете да заснемете своя вот, за да се отчетете на брокера на купения вот. Не можете да гласувате с комбинация от няколко преференции. Най-важното е, че точно се отчита вотът на избирателя. Решава се и проблемът с безумното броене с часове на хартиени бюлетини и преференции. 

Защо българите в чужбина гласуваха най-вече за "Има такъв народ"?

Не гласуваха само за ИТН, а изобщо за партиите на протеста. Струва ми се, че хората смятат, че промяната ще дойде през нови политически актьори и затова припознаха новите лица. Желанието за промяна води техния вот. 

Цялото интервю на Антоанета Петричанска със Стефан Манов е в прикачения вот. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27