Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в чужбина гласуваха за промяната в страната

Като много добра новина определи Стефан Манов - българин, живеещ във френския град Тулуза и член на Обществения съвет на ЦИК, вестта, че сред първите задачи на 45-то НС ще бъде "ремонт" на Изборния кодекс.

"Мисля, че всички се убедихме през изминалите дни каква е ролята и значението на българските граждани зад граница в изборния процес и че легитимността на българските институции почива на участието и на тази част от българската нация. Вярно е, че ограниченията за броя секции в чужбина е тежка тема, но искам да подчертая и необходимостта да се създаде изборен район "Чужбина", заяви Стефан Манов.

Историята на ограничения брой изборни секции в чужбина

Той припомни, че ограничението за разкриване на изборни секции зад граница е 35 секции за страни извън ЕС. То бе въведено през 2016 г. от тогавашното мнозинство ГЕРБ, "Патриотичен фронт" и "Реформаторски блок", за да се ограничи механично вотът на българските граждани в Турция, но той удари в голяма степен избирателите във Великобритания и САЩ. 

Подобно ограничение вече бе налице преди години от т. нар. "Кодекс "Фидосова", когато чрез други технически похвати пак бе ограничаван вота в Турция. С "Кодекса "Манолова" всички ограничения бяха премахнати, но вотът в Турция не експлоадира, а дори леко намаля, припомни Манов. 

За състава на ЦИК

"Има такъв народ" иска разпускане на ЦИК, от "Демократична България" настояват за професионален състав на ЦИК. По този повод Стефан Манов коментира: "Този състав на ЦИК доказа слабия си капацитет и ефективност на тези избори да решава конкретни казуси. Смятам, че тази Централна избирателна комисия трябва да бъде сменена, отдавна настояваме за по-професионален подход при съставянето й. Политическите квоти са начин тя да бъде блокирана. Редно е да има смислена реформа, не просто смяна в състава на ЦИК, който трябва да бъде намален".

За машинното гласуване

Машинното гласуване се доказа на 100 % на този вот, смята още Стефан Манов. То показа, че може да се организира надеждно в огромен брой секции. Проблемът във Велико Търново бе свързан с човешка грешка, не с друго. Машинното гласуване е начин да се реши купеният или контролиран вот - не можете да заснемете своя вот, за да се отчетете на брокера на купения вот. Не можете да гласувате с комбинация от няколко преференции. Най-важното е, че точно се отчита вотът на избирателя. Решава се и проблемът с безумното броене с часове на хартиени бюлетини и преференции. 

Защо българите в чужбина гласуваха най-вече за "Има такъв народ"?

Не гласуваха само за ИТН, а изобщо за партиите на протеста. Струва ми се, че хората смятат, че промяната ще дойде през нови политически актьори и затова припознаха новите лица. Желанието за промяна води техния вот. 

Цялото интервю на Антоанета Петричанска със Стефан Манов е в прикачения вот. 

Още от категорията

Доц. Красимира Кръстанова в "Добро утро, ден!"

Доц. д-р Красимира Кръстанова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, културен антрополог и дългогодишен декан на Философско-историческия факултет,  гостува в рубриката „Добро утро, Ден“. Тя е уверена, че знанието винаги може да ни помогне да действаме по-разумно, ако познаваме както хората, така и отношенията между тях, тъй като  всяко..

обновено на 18.06.21 в 19:03

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49