Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият парламент излетя нагоре като британския самолет Хариър


Новият парламент излетя нагоре като британския военен самолет Хариър, който излита вертикално. Нямаше заучени фрази, всички направиха заявки за приоритети, на няколко пъти се получи мнозинство всички срещу ГЕРБ. Оценката за първия ден на 45-то Народно събрание е на политолога Евгений Дайнов. 

След изборите първите очаквания на анализатора са били новите партии да поискат бързи избори, за да увеличат своята подкрепа. Днешният ден, обаче, дава сигнал, че партиите на протеста могат и да съставят правителство, което да управлява известно време. "Като че ли БСП показа интерес да подкрепя протестните партии, за да печели време за изчистване на собствения си образ", каза Дайнов.

Важното, според него, е да се изчака с какви приоритети ще излязат Има такъв народ. "Ако те атакуват и интересите на ДПС и на БСП, може и да няма правителство. Все пак очаквам да има някакво правителство за някакво време", уточни политологът и добави, че в новите партии има хора "и за пилоти, и за цялостен екип на самолет". Очакванията му към парламента са за бърза и успешна работа.

Евгений Дайнов смята, че моделът "всички срещу ГЕРБ", както беше днес, не винаги ще сработва, защото от промените ще бъдат засегнати и интересите на ДПС, а отчасти и на БСП. Движението участва в анти-ГЕРБ мнозинство, за да се представи пред новото мнозинство, за да получи достъп до европарите и специално на зеления фонд. Това, обаче, ще срещне съпротива от ДБ, ИМВ и отчасти от ИТН, е прогнозата на анализатора. 

"БСП може малко по- дълго да се задържи в тези мнозинства, но е очевидно,  че тези мнозинства са много енергични", коментира той.

Заявката за изборни промени и разширяване на възможностите за гласуване на българите в чужбина бе обяснена с конституционната необходимост да се осигури на всички български граждани право на вот, който "в продължение на 10 години ГЕРБ  целенасочено и със зла умисъл блокираха гласуването на българите в чужбина". 


Още от категорията

Равносметката на двама депутати от Пловдив за 45-то НС

 Две от новите лица  -  Иван Петков от БСП и Ивайло Старибратов от Демократична България коментират за Радио Пловдив свършеното в Народното събрание през изминалия месец. Като неуспешна определя работата на Народното събрание пловдивския депутат -  Иван Петков от ПГ на „БСП за България“ . Той коментира, че е очаквал това Народно..

публикувано на 07.05.21 в 15:50

Браншът предлага Георги Щерев за служебен министър на туризма

Между 70 и 80 % заетост на хотелите в СПА столицата на Балканите - Велинград, отчетоха за празниците около Великден и Гергьовден представителите на туристическия бранш. В много от хотелите получихме много по - голяма заетост, отколкото очаквахме , заяви пред  Радио Пловдив Златко Златанов ,  председател на сдружението на хотелиерите и..

публикувано на 07.05.21 в 15:01

При вот всичко е в ръцете на изборната администрация

"До голяма степен е възможно нашият Коституционен съд да се облегне на практиката на други подобни институции н държави-членки на ЕС/ преди всичко на германския Конституционен съд/, който през 2009 г. отмени машинното гласуване", Това коментира пред Радио Пловдив Борислав Цеков от Института за модерна политика за промяната в Изборния кодекс, която..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

В Пловдив стартират тестовете за T-клетъчен имунитет за Ковид-19

В ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив стартират от днес, 7 май тестовете за качествено определяне на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 чрез eнзимно-свързан имуносорбентен точков анализ (ELISpot).  Благодарение на високо технологичната апаратурата, инсталирана в лабораториите на медицинския център чрез ELISpot тест може да се провери дали организмът ни има..

обновено на 07.05.21 в 11:56
Акад. Богдан Петрунов

Няма как да постигнем колективен имунитет през тази година

Академик  Богдан Петрунов е наш събеседник, за новите щамове и ваксините, за трета доза от "Пфайзер" и "Модерна", или как ще продължава имунизацията до достигане на колективен имунитет в България.  Известният наш алеголог и имунолог подчерта, че е важно да засилим ваксинацията в максимална степен, в края на третата вълна от Ковид-19. "Тя показа..

обновено на 07.05.21 в 11:17