Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник Епископската базилика отваря врати за посетители

Официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол ще бъде на 18 април,  денят в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата.

Потънала в праха на времето, тя е открита за науката през 80 те години на миналия век при строителството на подлеза под Централна поща. След първоначалното проучване част от мозайките са прибрани в музея, археологическият обект е покрит с метална конскрукция, което времето рушеше с годините. 

И така до 2016-2017 г., когато Епископската базилика беше изцяло проучена от екип на Регионалния археологически музей - Пловдив, воден от Жени Танкова, и реставратори под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева. 

Днес уникалните мозайки са експонирани на две нива, свързани от спираловидна пътека. Разходката по стъклените пътеки е като движение над  времето. Уникалните мозайки пазят спомени за стъпки отпреди векове, археолозите продължават работа,а доборволци полагат консевращо камъка покритие. 

Едновременно ефирна и респектираща разкритата археология е социализирана. Освен музейната частq в сградата има учебен център, интерактивни стени, които забавляват посетителите, зала за временни експозиции, детски кът, зала за работа на реставраторите и магазин за сувенири.

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. 

Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството).  

Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.

Разкриването на Епископската базилика на Филипопол се финансира съвместно от Община Пловдив и фондация "Америка за България" и достигна близо 20 милиона лева.


Публикуваните в статията снимки са направени по време на организирания тур за журналисти. Очаквайте и видео разходка, която по молба на домакините ще покажем след офи;иалното откриване.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43