Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Шестият пръст" е дебютният роман на Деляна Манева

История за корените, които не можем да изтръгнем

На книжния пазара вече може да бъде открит "Шестият пръст", това е дебютен роман на режисьора и сценарист Деляна Манева.

Историята: 16-годишно момче, пред което са отворени всички врати на „Европа-та,” трябва да се срещне с биологичния си баща, когото не помни някога да е срещал. Защото като талантлив цигулар, отличник и спортист Павел Роглев е напът да се превърне в 100-процентов германец, след като вторият мъж на майка му, инженерът Хайнрих Вебер, го осинови. А това може да се случи само ако живеещият в България Любен Роглев се откаже от родителските си права.

"Шестият пръст" е изящен и дълбок роман в духа на творбите на Мирослав Пенков, за „разочарованията и лъжите, страховете и тайните, които ние, хората, сами си създаваме и които после ни дърпат надолу към Земята много по-силно от гравитацията. Роман за болките, които лекуваме с напълно неподходящи лекарства и от които никога не се възстановяваме. 

В зона "Култура" представяме "Шестият пръст", който излиза с марката "Сиела". Деляна Манева освен режисьор е универститетски преподавател, жената до писателя Алек Попов.

В интервюто за Радио Пловдив разказва за героите - баща и син, за връзката Ева и Павел, за живота по време на пандемия и времето да се променяш. Може да чуете повече от звуковия файл по темата.

Галерия

Още от категорията

За изложбата "Аз съм Българка!"

Изложбата "Аз съм Българка!", която ще бъде открита утре, в Балабановата къща, е третата  част от едноименния проект на младия фотограф Радослав Първанов,който от 15 години се специализира в сферата на изкуството. Родом е от град Габрово. Отдаден на каузи, които популяризират България и българското . Фотографиите му, част от проекта, разкриват..

публикувано на 10.05.21 в 15:11

Кои са номинираните за наградите "Пловдив" тази година?

Станаха ясни номинациите за тазгодишните награди "Пловдив", които по традиция се връчват в навечерието на 24-ти май.  Церемонията ще бъде на 21 май в Дома на културата "Борис Христов".  Престижното отличие се връчва на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален..

обновено на 10.05.21 в 10:17

Преге - предаване за света на книгите, 08 - 14 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 08.05.2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Шедьоври на българския военен разказ. 384 стр., ок. 3А, Пергамент-Прес, 2021. Михаил Булгаков. Записки на младия лекар. 144 стр., ок. 3А, Нике, 2021. Силвия Морено Гарсия. Мексиканска готика. 280..

публикувано на 10.05.21 в 10:11

10 автори в третото четене по проекта "Писателите и Пловдив"

Третото четене по проекта „Писателите и Пловдив“ на Дружество на писателите ще се състои на 10 май от 18 часа в салона на сдружението на ул. Княз Александър I Батенберг.  В четенето участват Антон Баев, Любка Славова, Мариела Конова, Мария Илиева, Мими Михайлова, Мира Папо, Панчо Панчев, Спаска Попова, Стоян Терзиев и Татяна Белева. То..

публикувано на 10.05.21 в 07:08

Пазители на фолклора излизат на Античния театър

Средно училище „Любен Каравелов“ възражда духа на фолклорната традиция с концерт, посветен на излизането от изолацията от ковид кризата. Концертът „Пазители на фолклора“ ще се състои на Античен театър. Входът е с покани, заради противоепидемичните мерки. Тази година училището навършва 85 години от създаването си. А основната цел на концерта..

публикувано на 10.05.21 в 06:45