Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Арестуваха лихвар, давал кредити срещу 15% месечно


Пловдивската прокуратура и Икономическа полиция  арестуваха лихвар, давал незаконно заеми на притиснати в нужда хора срещу огромна лихва. 

37-годишният мъж е започнал преди повече от две години, постепенно разширявайки дейността си от началото на 2018 г. до момента на задържането му тази сряда. Той е развивал престъпната си дейност под официалното прикритие на като кредитен консултант към небанкова финансова институция – фирма за бързи кредити.  Паралелно с това е издирвал нуждаещи се от спешно финнасиране хора, давайки им заеми  срещу  месечна лихва от 10 до 15 %.  

Пред дома си в кв. Прослав мъжът и съпругата му стопанисвали денонощен магазин за алкохол и цигари.  Точно на продавачките там длъжниците отчитали вноските си.

До момента са установени 25 пострадали от лихваря, който е разкрит именно след сигнал от един от тях.  При обиск в дома му са открити множество чужди лични и банкови карти с ПИН-кодове, финансови документи, с които е изнудвал длъжниците, над 50 големи талона на леки автомобили, тефтери със записки на имена и суми, както и договори за заеми. Намерени са около 10 000 лв. брой и множество заложени  вещи.  

За над три години престъпна дейност, лихварят е раздал заеми на обща стойност 60 000 лева на 20 души срещу високата лихва, от което е извлякъл 80 000 лева печалба. 

В момента той е в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража. За Предвиденото наказание за това престъпление е затвор от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото имущество на извършителя. 

Разследването по случая продължава, очакват се нови разкрития. 


Галерия

Още от категорията

Община Пловдив обяви първото класиране за прием в първи клас

Почти 94% от  кандидатите за първи клас за новата учебна година  са приети по първо желание в общинските училища чрез централизирано електронно класиране.  3082 деца са кандидатствали за прием в първи клас, като от обявените 3325 свободни места все още незаети остават 392.   Некласираните деца са 149, като за 117 от тях родителите са..

обновено на 15.06.21 в 17:32

Карлово търси МК, за да спаси старата Тъкачна фабрика

Община Карлово сезира Министерството на културата за бездействието на собственика да поддържа сградата на тъкачната фабрика на братята Евлоги и Христо Георгиеви – която е паметник на културата, както и за възпрепятстване на работата на общината да го направи. При последните дъждове е пострадал покривът на една от сградите, съобщи заместник -..

обновено на 15.06.21 в 17:32

В Пловдив асфалтират още три улици от Водния проект

До утре ще са готови улиците „Порто Лагос“ и „Въча“, а веднага след това стартира асфалтирането на „Тимок“, която трябва да е готова до края на седмицата, съобщиха от фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД. През следващата седмица започва асфалтиране и на улиците в кв. „Захарна фабрика“, също част от Водния проект. Напълно подготвени за полагане на..

публикувано на 15.06.21 в 16:57

Откриха летния туристически сезон в Пампорово

Днес се открива летният туристически сезон в Пампорово. В предложенията на планинския курорт за сезона са включени медицински програми за профилактика и възстановяване в условията на продължаваща пандемия от Covid-19. Те са насочени към стимулиране на имунната система чрез действието на планинския климат. Предвидени са комплекси и за физическо и..

публикувано на 15.06.21 в 15:37

ВиК авария наводни улица в пловдивския квартал "Гагарин"

Спукан водопровод наводни улица „Милеви скали“ в пловдивския квартал "Гагарин". Повече от два часа движението по нея бе спряно. Г лавният инженер на ВиК Антон Гълъбов обясни, че спуканият етернитов водопрод е на 60 години и  не е голям.  Аварията е станала в часовете преди обед и е оставила няколко жилищни блока без вода. „Тръбите са..

обновено на 15.06.21 в 14:23