Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година. 

"Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът срещу коронавируса не е траен. COVID-19 мутира толкова, че новите му варианти налагат нови дози ваксина", коментира тя пред Радио Пловдив и добави, че теоретично това се отнася за всички ваксини.

Тя потвърди, че е открит български щам на коронавируса. Предстоят проучвания, тъй като случаите са твърде малко и от тях трудно може да се прави анализ. По- рано днес проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че при две жени от Северна България на 60 и 65 години е открит мутирал щам на британския вариант на коронавируса.

"Не може да се каже, че третата вълна затихва. Има стабилизиране на броя положителни случаи на седмична база, но също на седмична база се повишават смъртните случаи. Все още третата вълна е в разгара си. Разчитаме ваксинационната кампания да продължи и да бъде с по- високи темпове", каза д-р Великова.

В момента 8 на сто от 10-те хиляди хоспитализирани пациенти са на механична вентилация в интензивни отделения. Ваксините и спазването на мерките ще помогнат за намаляване на натиска върху болниците, стана ясно от думите й.

Според нея в момента не е научно обосновано смесването на различните видове ваксини и препоръча след първата доза от АстраЗенека да се постави втора доза от същата ваксина. 

Д-р Великова очаква след закриването на НОЩ да бъде създаден нов орган, който да подпомага борбата с Ковид-19. 


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34