Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват Епископската базилика на Филипопол, посетители - от утре

| обновено на 18.04.21 в 08:19

Епископската базилика на Филипопол ще бъде официално открита днес. Най-голямата раннохристиянска църква в България е с внушителни размери – дълга е 90 метра, широка - 36 метра. Това  най-голямата подобна сграда от IV-VI век у нас. Като религиозан храм тя е функционирала средата на ІV в. до края на VІ в., а през средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол. 

Уникални и най- запазени до наши дни са подовете на базиликата - те са покрити с два слоя многоцветни мозайки, с площ повече от две хиляди квадратни метра. Показани са на две нива, които могат да  се разгледат по пътеки от закалено стъкло.  Музейният комплекс включва интерактивни зони, учебен и детски кът, работилница за реставраторите и изложбено простанство. 

 Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80 ти години на 20 век, когато се строи подлеза на Централна поща. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта до пълното му разкриване през 2017 г. Година по- късно Епископската базилика на Филипопол  е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

През последните пет години с над 16 милиона лева финансиране от Фондация „Америка за България“ и от община Пловдив е направена цялостна реставрация и консервация на находките,  построена е покриващата сграда и се облагородено площадното пространство. 

Заради противоепидемичните мерки на официалното откриване няма да се допускат гости. То ще бъде предавано на онлайн фейсбук страницата на община Пловдив. Базиликата отваря врети за посетители от понеделник.

Предвидено е тържествената церемония да започне от 10:30 часа и да продължи около час и половина.От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ призовават шофьорите да карат внимателно по булевард. „Княгиня Мария Луиза“ край базиликата. Автобусите по линии №10 и 66 ще продължат да се движат участъка като се съобразяват с въведената  временна  организация на движение, която ще се регулира от полицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55