Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват Епископската базилика на Филипопол, посетители - от утре

| обновено на 18.04.21 в 08:19

Епископската базилика на Филипопол ще бъде официално открита днес. Най-голямата раннохристиянска църква в България е с внушителни размери – дълга е 90 метра, широка - 36 метра. Това  най-голямата подобна сграда от IV-VI век у нас. Като религиозан храм тя е функционирала средата на ІV в. до края на VІ в., а през средновековието върху нейните руини възниква християнски некропол. 

Уникални и най- запазени до наши дни са подовете на базиликата - те са покрити с два слоя многоцветни мозайки, с площ повече от две хиляди квадратни метра. Показани са на две нива, които могат да  се разгледат по пътеки от закалено стъкло.  Музейният комплекс включва интерактивни зони, учебен и детски кът, работилница за реставраторите и изложбено простанство. 

 Базиликата е открита по време на спасителни археологически разкопки през 80 ти години на 20 век, когато се строи подлеза на Централна поща. Следва период на начално проучване и замразяване на обекта до пълното му разкриване през 2017 г. Година по- късно Епископската базилика на Филипопол  е включена в индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

През последните пет години с над 16 милиона лева финансиране от Фондация „Америка за България“ и от община Пловдив е направена цялостна реставрация и консервация на находките,  построена е покриващата сграда и се облагородено площадното пространство. 

Заради противоепидемичните мерки на официалното откриване няма да се допускат гости. То ще бъде предавано на онлайн фейсбук страницата на община Пловдив. Базиликата отваря врети за посетители от понеделник.

Предвидено е тържествената церемония да започне от 10:30 часа и да продължи около час и половина.От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ призовават шофьорите да карат внимателно по булевард. „Княгиня Мария Луиза“ край базиликата. Автобусите по линии №10 и 66 ще продължат да се движат участъка като се съобразяват с въведената  временна  организация на движение, която ще се регулира от полицията.


Още от категорията

Млад фотограф показва "Аз съм Българка!" в Балабановата къща

Изложбата "Аз съм Българка!", която ще бъде открита, в Балабановата къща, е третата  част от едноименния проект на младия фотограф Радослав Първанов,който от 15 години се специализира в сферата на изкуството. Родом е от град Габрово. Отдаден на каузи, които популяризират България и българското. Фотографиите му, част от проекта, разкриват уникалната..

обновено на 11.05.21 в 10:21

Пак отлагат Hills of Rock, този път за следващото лято

Организаторите на рок фестивала Hills of Rock за втора година отлагат международния фестивал в Пловдив.  Причината е, че заради продължаващата пандемична обстановка много рок групи отлагат турнетата си.  Новите дати са 21 – 23 юли 2022 г.  „Искрено вярваме, че Hills of Rock ще се завърне на Гребния канал в Пловдив през юли 2022 с пълна сила и..

публикувано на 11.05.21 в 09:49

НБ "И. Вазов" показва оригинал на "Стематография"

В празничните дни между 11 и 24 май, в рамките на Националната библиотечна седмица (17-23 май), НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще покаже на пристрастените към книжовността и знанието оригинален екземпляр на „Стематография“ на Христофор Жефарович /1690-1753/, печатан във Виена през 1741 г.  Той е ценна част от специалните колекции на библиотеката...

публикувано на 11.05.21 в 08:57

Стефан Балтов открива 4-тата си изложба във "Възраждане"

Тази вечер в галерия " Възраждане " - Пловдив ще бъде открита изложбата от живопис на  Стефан Балтов, наречена „Нео - романтизъм. Пейзажи от Аркадия“. Заради пандемичните мерки събитието ще бъде в двора на галерията. Картините ще може да се разгледат, на живо, в салона на галерията при спазване на всички противоепидемични мерки, също така на..

обновено на 11.05.21 в 06:41

Карловското читалище става на 160 години

НЧ "Васил Левски -1861" Карлово чества 160 години с голям концерт спектакъл. Началото на тържественото честване е на 11-ти май от 17.00 часа със засаждане на дръвчета пред читалището и представяне на юбилеен вестник. Във въздуха ще полетят 160 балона.  Празничният концерт спектакъл е с начало 18.00 часа. В него ще участват всички самодейци на..

публикувано на 11.05.21 в 06:36