Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Децата ще създават добавена и виртуална реалност и ще правят лабораторни упражнения по химия и физика

| обновено на 19.04.21 в 14:44

Основно училище „Райна Княгиня” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

На откриването на STEM центъра заместник-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов заедно с директора на училището Мария Гайдарова прерязаха лентата на новия обект.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и учители. 

Разговор с директора на ОУ "Райна Княгиня" Мария Гайдарова за първия STEM център в Пловдив, в звуковия файл по темата.

Зоните в STEM центъра осигуряват подходяща среда за всички планирани  обучителни дейности и социално общуване.

В страната 260 училища изграждат подобни центрове. 23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова среда на обучение.

За област Пловдив най-напреднали с реализацията на идеята са в Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Там имат 800 ученици и 76 преподаватели и при тях електрнното обучение е със сериозни постижения от години. 

В звуковия файл може да чуете интервюто с директора Красимира Дамянова.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07