Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Децата ще създават добавена и виртуална реалност и ще правят лабораторни упражнения по химия и физика

| обновено на 19.04.21 в 14:44

Основно училище „Райна Княгиня” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

На откриването на STEM центъра заместник-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов заедно с директора на училището Мария Гайдарова прерязаха лентата на новия обект.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и учители. 

Разговор с директора на ОУ "Райна Княгиня" Мария Гайдарова за първия STEM център в Пловдив, в звуковия файл по темата.

Зоните в STEM центъра осигуряват подходяща среда за всички планирани  обучителни дейности и социално общуване.

В страната 260 училища изграждат подобни центрове. 23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова среда на обучение.

За област Пловдив най-напреднали с реализацията на идеята са в Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Там имат 800 ученици и 76 преподаватели и при тях електрнното обучение е със сериозни постижения от години. 

В звуковия файл може да чуете интервюто с директора Красимира Дамянова.

Галерия

Още от категорията
Проф. Бойко Рангелов

Тепетата намаляват силата на земетръса с няколко степени

24 часа след земетресението с магнитуд от 4.8 по Рихтер  до Пловдив - говорим с геофизика проф. Бойко Рангелов . От него търсим отговори на въпросите, които възникват след първоначалната паника и отслабването на поредица от трусове.  Възможно ли е да получаваме превантивна информация за земните трусове, след като вчера смартфоните ни информираха..

публикувано на 08.06.23 в 16:08

Обещаха ни експерти, но в туризма не назначиха такъв

Златко Златанов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград обясни защо той и колегите му не приемат министъра на туризма Зарица Динкова. По думите му тя е непозната и неподготвена за този пост и назначението й не отговаря на очакването в..

публикувано на 08.06.23 в 11:08

Не Конституцията, а реформите по сектори са спешните задачи на НС

В 46-тто НС ИТН не подкрепи номинация на ГЕРБ за парламентарна комисия, а излъчването на представители е суверенно права но всяка парламентарна група, затова гласувахме принципно и , за да "не правим на другите това, което правят на нас" - така депутатът от ГЕРБ - СДС Радомир Чолаков защити подкрепата, която вчера дадоха с гласовете си Делян Пеевски от..

публикувано на 08.06.23 в 10:36

Земетресението в Пловдив няма връзка с тези в Румъния и Турция

Земетресението с магнитут от 4,7, което разтресе вчера следобед Пловдив и региона, не е изненада, защото тук е сеизмично активен район. Това каза пред Радио Пловдив проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН.  Регистрирани са няколко последващи слаби трусове, 4-5 от които са под 2 и няма как да се..

публикувано на 08.06.23 в 08:10

Задачата пред новия кабинет е изключително сложна

"Този кабинет е сложно сглобен, той е сглобен на базата на един компромис, който много хора се съмняват дали изобщо е допустим. Това коментира социологът Иво Желев в първия ден от работата на новото правителство. Той определи политическият състав около кабинета като "орел, рак и щука и два златни гласа от лидера на ДПС и другата влиятелна фигура в..

публикувано на 07.06.23 в 16:10