Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Децата ще създават добавена и виртуална реалност и ще правят лабораторни упражнения по химия и физика

| обновено на 19.04.21 в 14:44

Основно училище „Райна Княгиня” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

На откриването на STEM центъра заместник-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов заедно с директора на училището Мария Гайдарова прерязаха лентата на новия обект.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и учители. 

Разговор с директора на ОУ "Райна Княгиня" Мария Гайдарова за първия STEM център в Пловдив, в звуковия файл по темата.

Зоните в STEM центъра осигуряват подходяща среда за всички планирани  обучителни дейности и социално общуване.

В страната 260 училища изграждат подобни центрове. 23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова среда на обучение.

За област Пловдив най-напреднали с реализацията на идеята са в Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Там имат 800 ученици и 76 преподаватели и при тях електрнното обучение е със сериозни постижения от години. 

В звуковия файл може да чуете интервюто с директора Красимира Дамянова.

Галерия

Още от категорията

Защо не се учи психология в средното училище?

Как психологията бе изключена от учебната програма в средното училище у нас, и защо зрелостниците и през тази година ще запишат сред най-желаните специалности - психология, там влизат с максимален бал в българските университети - разговор с психолога проф.  Веселин Василев, преподавател в Пловдивския университет. В специалност "Психология" в..

публикувано на 27.05.22 в 09:52

Асеновград празнува с обновен площад и богата програма

Асеновград отбелязва своя празник тази неделя, 29 май. Празникът е винаги в последната неделя на май, но се предшества от редица прояви, които започват още на 11 май, каза в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив кметът на общината д-р Христо Грудев . Празничната програма в неделя включва отслужване на литургия, поднасяне на цветя на..

публикувано на 27.05.22 в 09:00

Да обсъждаме проблемите, а не - решенията

"Много малка част от българските граждани, които са участвали в някаква гражданска активност, са свързани с конкретна инициатива за промяна на нещо - политиката или средата, в която живеят. Огромна част от участието е свързана с лаготворителност.  До голяма степен това се държи на изключително ниското доверие, че политиците могат да променят..

публикувано на 26.05.22 в 17:13
Експертът по киберсигурност Явор Колев на среща с ученици в Пловдив

Киберпрестъпленията срещу деца са се увеличили три пъти

Киберпрестъпленията , като форма на престъпна дейност, са едни от най-динамично развитите и иновативни престъпления в модерното общество, поради техните необичайни начини и методи за извършване. Особено застрашени са децата, които все по-често стават жертва на сексулано насилие в интернет. През последните две години по данни на Интерпол - по време на..

публикувано на 26.05.22 в 16:29
Красен Станчев

Социалните помощи не се увеличават, неизвестно защо

Икономическият анализатор Красен Станчев дава негативна оценка на правителствените антикризинси мерки. „Предложенията за отстъпки в цените на горивата създават леки ценови привилегии на тези, които карат повече коли. Съответно онези, които не карат коли или са по-маломотни и съответно по-рядко се придвижват, няма да имат никакви компенсатори..

публикувано на 26.05.22 в 10:25