Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Децата ще създават добавена и виртуална реалност и ще правят лабораторни упражнения по химия и физика

| обновено на 19.04.21 в 14:44

Основно училище „Райна Княгиня” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

На откриването на STEM центъра заместник-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов заедно с директора на училището Мария Гайдарова прерязаха лентата на новия обект.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и учители. 

Разговор с директора на ОУ "Райна Княгиня" Мария Гайдарова за първия STEM център в Пловдив, в звуковия файл по темата.

Зоните в STEM центъра осигуряват подходяща среда за всички планирани  обучителни дейности и социално общуване.

В страната 260 училища изграждат подобни центрове. 23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова среда на обучение.

За област Пловдив най-напреднали с реализацията на идеята са в Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Там имат 800 ученици и 76 преподаватели и при тях електрнното обучение е със сериозни постижения от години. 

В звуковия файл може да чуете интервюто с директора Красимира Дамянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Правителство ще има, министрите на ГЕРБ са експерти

Правителство ще има, въпросът е в какъв състав ще бъде то. Вижда се, че преговорите в предишните дни не са били достатъчно ефективни. Това заяви политическият анализатор Георги Харизанов след връчването на първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. Според него имената, които изтекоха за предложени министри от страна на ГЕРБ – Деница..

публикувано на 18.03.24 в 16:13

Битката в сглобката е за реалната власт и ще се води още седмица

Политологът Явор Сидеров коментира пред Радио Пловдив, че липсата на проектоправителство на този етап е резултат на сагата с неподписаното,  неуважено и непопулярно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още преди девет месеца. "Ако ясно бяха разписани правилата за ротация, ако се спазваха и уважаваха, сега нямаше да ги има тези циркове...

публикувано на 18.03.24 в 15:48
Манол Генов, депутат от БСП

Категорично ще сме против кабинет начело с Мария Габриел

Мария Габриел получи папката с първия мандат, но окончателно дали ще имаме правителство ще стане ясно утре по обяд. Междувременно неофициално изтече списъка с министри, като нови са общо 7 имена (6 от ГЕРБ и 1 от ПП-ДБ). За политическите игри търсим коментара на пловдивския депутат от БСП  Манол Генов , малко след като партията даде брифинг. Генов..

публикувано на 18.03.24 в 15:31

След победата на изборите Путин ще "втвърди" политиката си

Никой не се е съмнявал в победата на Владимир Путин. Тя беше заложена предварително, като бяха внимателно отстранени всички по-рискови кандидати. Накрая останаха такива, които са близки до линията на Кремъл и бяха във властта. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив журналистът Валерий Тодоров , който бе и дългогодишен..

публикувано на 18.03.24 в 13:17
Христо Панчугов

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пренатегнаха и счупиха сглобката

Пореден опит за извиване на ръце и политически шантаж, така политологът Христо Панчугов определи позициите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ часове преди връчването на мандата.  "Това води до усещането, че ситуацията е отвъд постигането на споразумение и въпросът не е в направените, а в ненаправените отстъпки", посочи анализаторът. Липсват достатъчно..

публикувано на 18.03.24 в 10:14