Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Децата ще създават добавена и виртуална реалност и ще правят лабораторни упражнения по химия и физика

| обновено на 19.04.21 в 14:44

Основно училище „Райна Княгиня” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей.

STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии, инженерство и математика.

На откриването на STEM центъра заместник-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов заедно с директора на училището Мария Гайдарова прерязаха лентата на новия обект.

Реализирана е концепция за  иновативна образователна среда и използване на най-нови интерактивни технологии за обучение. Обособени са шест зони, свързани с всички останали учебни и социални пространства. Те са достъпни за всички 900 ученици и учители. 

Разговор с директора на ОУ "Райна Княгиня" Мария Гайдарова за първия STEM център в Пловдив, в звуковия файл по темата.

Зоните в STEM центъра осигуряват подходяща среда за всички планирани  обучителни дейности и социално общуване.

В страната 260 училища изграждат подобни центрове. 23 училища в Пловдив и областта получават от 50 000 до 300 000 лева за формиране на тази нова среда на обучение.

За област Пловдив най-напреднали с реализацията на идеята са в Средно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ в Първомай. Там имат 800 ученици и 76 преподаватели и при тях електрнното обучение е със сериозни постижения от години. 

В звуковия файл може да чуете интервюто с директора Красимира Дамянова.

Галерия

Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34