Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Стамболийски събарят незаконни къщи на безчинстващи преселници

| обновено на 19.04.21 в 15:03

Жители на кв. „Партизана“ в Стамболийски пропищяха от набезите на живеещите в близките незаконни къщи. Ромите не са местни, а са преселници от Димитровградско. 

„Напрежението в квартала идва от обитателите на незаконните постройки – обиждат съседите, крадат, хвърлят камъни по минувачите, затова законните собственици са в правото си да се защитят“, коментира кметът на общината Георги Мараджиев.

Той припомни, че още през 2019 г. е издал заповед и е започнала процедурата по събаряне на незаконните постройки.

„Никога не съм имал намерение да бутам незаконни къщи, но след като съм спазил закона от А до Я, след като лично съм се срещал с ромите в „Партизана” и имах уверението им, че ще спрат да създават напрежение в квартала, след като и началникът на РУ Стамболийски Ангел Керпиев лично е разговарял с тях. В същото време няма промяна, идва моментът, когато напрежението не може вече да продължава и трябва да потушим искрата преди да е станал пожарът и преди да се случи непоправимото. Затова издадох заповед, с която в 14-дневен срок, ако живеещите в незаконните постройки не ги съборят сами, ще ги събори БКС“, обясни кметът.

Премахването на незаконните къщи е предвидено за следващата седмица.


Галерия

Още от категорията

Започва делото за съборената къща на Куцоглу

С разпоредително заседание в пловдивския Окръжен съд започва делото срещу бизнесдамата Вероника Иванова, обвиняема за незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра.  Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул...

обновено на 17.05.21 в 13:07

Днес ще станат ясни училищата за провеждане на матурите

Учениците от 12  клас ще разберат в кое училище ще се проведе матурата им  днес и утре , това съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова. От днес в онлайн системата за ДЗИ ще бъде активна функцията „Списък с разпределение на учениците и служебните лица по училища“. Всички зрелостници ще могат да вземат служебните си бележки, че са..

обновено на 17.05.21 в 12:14

Пловдивчани карат електрически коли под наем от днес

Жителите и гостите на Пловдив вече могат да ползват услугите на международна компания за споделена мобилност. Новата компания  предлага краткосрочен наем на електрически автомобили (car sharing) през приложение за мобилен телефон. Пловдив е вторият град в България след София, в който това е възможно. „Много сме щастливи, че вече ще оперираме и на..

публикувано на 17.05.21 в 12:12

Зелен коридор за ваксинация в Пълмед до края на седмицата

Във ваксинационните кабинети към ДКЦ „Пълмед“ в Пловдив стартира функционирането на  Зелен коридор  за ваксинация срещу COVID-19. Той е с работно време от  понеделник до неделя от 8:00 до 17:30 ч.,  като в него всеки желаещ да бъде ваксиниран ще може да постави ваксина на  Pfizer/BioNtech, AstraZeneka/Oxford, Moderna или Janssen/Johnson&Johnson..

обновено на 17.05.21 в 09:40

Световен ден за борба с хипертонията

По повод 17 май – Световен ден за борба с хипертонията, започва инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония (ISH).  В България тя ще се проведе за 15-а поредна година с подкрепата на Българската лига по хипертония. „Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената..

публикувано на 17.05.21 в 09:38