Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдът взе мярка задържане под стража за мъжа и жената, обвинени в пране на пари

В Пловдив разкриха международна група за фишинг с БГ участие

Спасени от източване и "изпиране" са 40 000 000 евро, насочени към Китай

| обновено на 19.04.21 в 17:09

Международна група  за онлайн измами с българско участие  разкриха след дълго проследяване пловдивската прокуратура и ГД БОП.  Пресечени са опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро. 

Българските спецслужби са ударили групата  след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро, които бързо да бъдат изтеглени и пренасочени за изпиране чрез подставените лица. 

Сигнал за това са били данни за първи транзакции за 1 750 000 долара и 1 400 000 евро, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.  

Престъпната технология е базирана върху класическия тип „фишинг“ измами, чрез които с  последващи хакерски методи за достъп до финансовите активи  са източвани големи суми  от различни чуждестранни фирми и компании. Схемата е действала от близо две години, през които са пренасочени 1 200 000 долара и 200 000  хиляди евро.  

Българският „принос“ в организацията се осъществявал от двама души – мъж и жена, с предишни присъди за измами, които набирали т.нар. „мулета“, от социално слабите и нискообразовани среди. Срещу минимално заплащане от около хиляда лева последните  разкривали на свое име поне по две фиктивни фирми и банкови сметки, в които  постъпвали откраднатите пари. След това, „мулетата“  предоставяли  електронен подпис пълен достъп до активите на организаторите, които е трябвало да пренасочват парите с множество международни  банкови транзакции. 

Крайната цел са били финансови институции в Китай. 

След информацията за готвения мащабен трансфер от 40 милиона евро сметките са бързо блокирани, но киберпрестъпниците все пак са успели  да прехвърлят 400 хиляди евро. Останалите милион и 200 хляди са спрени, разказа окръжният прокурор на Пловдив. 

Арестувани са двамата организатори – 62г.  Бойка Янкушева  и 42 г. мъж с български паспорт, но от ливански произход. Тарторът на групата  обаче не е заловен и се издирва в чужбина. В късния следобед пловдивският Окръжен съд взе най-тежката мярка и за двамата - задържане под стража - по обвинението за пране на пари. Определението не е окончателно и може да се протестира или обжалва.

Още двама организатори са издирвани с Червена бюлетина на Интерпол. Единият е датски гражданин от арабски произход, а другият е ливанец. Установените досега посредници с фиктивни банкови сметки у нас са 15 души.  Разследването продължава.Още от категорията

Д-р Цигаровски е новият председател на РК на БЛС в Пловдив

Доктор Георги Цигаровски е новият председател на РК на БЛС в Пловдив. Той бе избран на проведеното отчетно-изборно събрание на съсловната организация.  За Радио Пловдив д-р Цигаровски заяви, че с отговорност поема поста и благодари на своите колеги за оказаното доверие. Той припомни, че от 2001 година е част от пловдивската лекарска колегия,..

публикувано на 18.06.21 в 11:38

45 тона боклуци извозиха от незаконно сметище в "Южен"

45 тона боклуци са извозени от нерегламентирано сметище в район на ул. „Акад. Петър Динеков“ в район „Южен“.   То се е образувало около изоставен контейнер в търговска база „Лъч“. Три самосвала са направили общо 9 курса, зада избозят боклуците, в непосредствена блозост до които са  жилищните блокове на ул. „Студенец“. Директорът на..

публикувано на 18.06.21 в 11:17

Възстановяват зеленина, унищожена от паркиращи коли

Унищожената зелена площ пред пловдивската детска градина „Славей“ на ул. „Полковник Сава Муткуров“ в район "Северен" ще бъде възстановена. Това заяви директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев след проверка по сигнали на граждани.  В момента мястото е безогледно отъпкано от постоянно паркиращи автомобили, но с поставянето на подходящи..

публикувано на 18.06.21 в 09:52

Затвориха пътя за Чудните мостове, пороите го разрушиха

Пътят към туристическата дестинация “Чудните мостове” в Родопите е разрушен и наводнен от обилните порои, паднали тази нощ. Шосето е затворено, а реката, която тече успоредно на платното, е излязла от коритото си и е унищожила тесния пътен участък.  Трябва спешна помощ от правителството за ремонта на 7-километровата отсечка от пътя, тъй като..

публикувано на 18.06.21 в 07:56

НВО по математика за над 10 700 ученици в Пловдив и областта

Днес се провежда Национално външно оценяване по математика в 7 и в 10 клас за над 111 хиляди ученици в страната. За първи път в системата на българското образование ще се проведа НВО и в 10 клас, по изпита по математика ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта.  Ангажирани са всички гимназии, както и средните училища, които ще проведат..

обновено на 18.06.21 в 06:38