Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдът взе мярка задържане под стража за мъжа и жената, обвинени в пране на пари

В Пловдив разкриха международна група за фишинг с БГ участие

Спасени от източване и "изпиране" са 40 000 000 евро, насочени към Китай

| обновено на 19.04.21 в 17:09

Международна група  за онлайн измами с българско участие  разкриха след дълго проследяване пловдивската прокуратура и ГД БОП.  Пресечени са опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро. 

Българските спецслужби са ударили групата  след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро, които бързо да бъдат изтеглени и пренасочени за изпиране чрез подставените лица. 

Сигнал за това са били данни за първи транзакции за 1 750 000 долара и 1 400 000 евро, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.  

Престъпната технология е базирана върху класическия тип „фишинг“ измами, чрез които с  последващи хакерски методи за достъп до финансовите активи  са източвани големи суми  от различни чуждестранни фирми и компании. Схемата е действала от близо две години, през които са пренасочени 1 200 000 долара и 200 000  хиляди евро.  

Българският „принос“ в организацията се осъществявал от двама души – мъж и жена, с предишни присъди за измами, които набирали т.нар. „мулета“, от социално слабите и нискообразовани среди. Срещу минимално заплащане от около хиляда лева последните  разкривали на свое име поне по две фиктивни фирми и банкови сметки, в които  постъпвали откраднатите пари. След това, „мулетата“  предоставяли  електронен подпис пълен достъп до активите на организаторите, които е трябвало да пренасочват парите с множество международни  банкови транзакции. 

Крайната цел са били финансови институции в Китай. 

След информацията за готвения мащабен трансфер от 40 милиона евро сметките са бързо блокирани, но киберпрестъпниците все пак са успели  да прехвърлят 400 хиляди евро. Останалите милион и 200 хляди са спрени, разказа окръжният прокурор на Пловдив. 

Арестувани са двамата организатори – 62г.  Бойка Янкушева  и 42 г. мъж с български паспорт, но от ливански произход. Тарторът на групата  обаче не е заловен и се издирва в чужбина. В късния следобед пловдивският Окръжен съд взе най-тежката мярка и за двамата - задържане под стража - по обвинението за пране на пари. Определението не е окончателно и може да се протестира или обжалва.

Още двама организатори са издирвани с Червена бюлетина на Интерпол. Единият е датски гражданин от арабски произход, а другият е ливанец. Установените досега посредници с фиктивни банкови сметки у нас са 15 души.  Разследването продължава.Още от категорията

Пловдив пак изостава със заплатите, не мърда от шесто място

Със средна брутна работна заплата от 1289 лв. Пловдивска област е на 6-то място в страната, сочат данните на Териториалното статистическо бюро Юг.  За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 1 462 лв. - със 197 лв. или 15.6% по-висока от тази за област Пловдив. С най-високи заплати остават заетите в столицата – средно..

публикувано на 17.05.21 в 14:06

Започва делото за съборената къща на Куцоглу

С разпоредително заседание в пловдивския Окръжен съд започва делото срещу бизнесдамата Вероника Иванова, обвиняема за незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра.  Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул...

обновено на 17.05.21 в 13:07

Днес ще станат ясни училищата за провеждане на матурите

Учениците от 12  клас ще разберат в кое училище ще се проведе матурата им  днес и утре , това съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова. От днес в онлайн системата за ДЗИ ще бъде активна функцията „Списък с разпределение на учениците и служебните лица по училища“. Всички зрелостници ще могат да вземат служебните си бележки, че са..

обновено на 17.05.21 в 12:14

Пловдивчани карат електрически коли под наем от днес

Жителите и гостите на Пловдив вече могат да ползват услугите на международна компания за споделена мобилност. Новата компания  предлага краткосрочен наем на електрически автомобили (car sharing) през приложение за мобилен телефон. Пловдив е вторият град в България след София, в който това е възможно. „Много сме щастливи, че вече ще оперираме и на..

публикувано на 17.05.21 в 12:12

Зелен коридор за ваксинация в Пълмед до края на седмицата

Във ваксинационните кабинети към ДКЦ „Пълмед“ в Пловдив стартира функционирането на  Зелен коридор  за ваксинация срещу COVID-19. Той е с работно време от  понеделник до неделя от 8:00 до 17:30 ч.,  като в него всеки желаещ да бъде ваксиниран ще може да постави ваксина на  Pfizer/BioNtech, AstraZeneka/Oxford, Moderna или Janssen/Johnson&Johnson..

обновено на 17.05.21 в 09:40