Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози

| обновено на 19.04.21 в 19:46

„Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози. Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина". Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„По отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизцаионна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата”, каза Ангелов. От думите му стана ясно, че на днешното заседание на Националния ваксинационен щаб са били взети пет решения.

„Всички лица, получили първа доза от ваксината на „АстраЗенека“, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина. Трето – лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината и не желаят да получат втора доза от същата, могат да получат доза от ваксината на „Пфайзер“ не по-рано от 84 дни след първата доза на „АстраЗенека“. Тогава имунизацията се счита за завършена“, посочи министърът.

Стана ясно още, че при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

„Преболедувалите от COVID-19 могат да се ваксинират не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата“, добави още той.

На въпрос на БГНЕС проф. Ангелов каза, че човек, който не е поставил две дози от ваксина, не се счита за ваксиниран и няма да получи сертификат за това.

„Категорично не. Сертификат не могат да получат, тъй като ваксинационният цикъл се счита за завършен когато са получили две дози от ваксината“, обясни министърът.

Той уточни, че хората с поставена първа доза няма нужда да се записват в електронната система, а на датата, написана на картончето им, в пунктовете ще имат възможността да поставят една от двата вида ваксини в зависимост от избора на хората.

„Имаме готовност да отворим и „зелени коридори“ още в началото на май, тъй като за всеки ден през месец май ще могат да се правят по 50 000 дози на ден, тъй като пристигнат около 1,5 млн. ваксини, а през месец юни може да се правят по 55 000 на ден“, обяви той.

От думите му стана ясно също така, че все още ЕМА не е излязла със становище по отношение на втората доза на „АстраЗенека“.

На въпрос на БГНЕС каква е ефективността при смесването на двата вида ваксини, проф. д-р Мариана Мурджева, главен координатор на експертния съвет по имунология обясни, че поставянето на различния препарат играе ролята на бустер ефект, която ще подпомогне имунната система да изработи един много по-напрегнат имунен отговор.

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаването на един и същи имунен отговор, а именно образуването на антитела и на имунокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Това ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа, да се смесват тези ваксини“, заяви тя и уточни, че предлагат тя да не се поставя по-рано от 84-я ден, защото до 12 седмици е препоръката на „АстраЗенека“ да се направи втората доза.

На въпрос на БГНЕС дали хората, които нямат противопоказания, но не желаят да си сложат втора доза от ваксината на „АстраЗенека“, а искат да си поставят от препарата на „Пфайзер“, той каза, че хората ще имат право да избират, но препоръча да си поставят от същата, тъй като само тогава има сигурност, че техният имунизационен цикъл е завършен напълно и доказан с клинтични проучвания.

Попитани дали ще има разхлабване на мерки, доц. Ангел Кунчев каза, че продължават да следят обстановката и посочи, че може да се разхлабят мерките, но не е изключено то да се отложи.

„Продължава тенденцията на спад на заболеваемостта, но зависи от темпа на това понижаване и от броя на хората хоспитализирани и тези, лекуващи се в интензивни отделения“, коментира той.

5-те решения може да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Днес ще станат ясни училищата за провеждане на матурите

Учениците от 12  клас ще разберат в кое училище ще се проведе матурата им  днес и утре , това съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова. От днес в онлайн системата за ДЗИ ще бъде активна функцията „Списък с разпределение на учениците и служебните лица по училища“. Всички зрелостници ще могат да вземат служебните си бележки, че са..

обновено на 17.05.21 в 12:14

Пловдивчани карат електрически коли под наем от днес

Жителите и гостите на Пловдив вече могат да ползват услугите на международна компания за споделена мобилност. Новата компания  предлага краткосрочен наем на електрически автомобили (car sharing) през приложение за мобилен телефон. Пловдив е вторият град в България след София, в който това е възможно. „Много сме щастливи, че вече ще оперираме и на..

публикувано на 17.05.21 в 12:12

Започва делото за съборената къща на Куцоглу

С разпоредително заседание в пловдивския Окръжен съд започва делото срещу бизнесдамата Вероника Иванова, обвиняема за незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра.  Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул...

обновено на 17.05.21 в 11:15

Зелен коридор за ваксинация в Пълмед до края на седмицата

Във ваксинационните кабинети към ДКЦ „Пълмед“ в Пловдив стартира функционирането на  Зелен коридор  за ваксинация срещу COVID-19. Той е с работно време от  понеделник до неделя от 8:00 до 17:30 ч.,  като в него всеки желаещ да бъде ваксиниран ще може да постави ваксина на  Pfizer/BioNtech, AstraZeneka/Oxford, Moderna или Janssen/Johnson&Johnson..

обновено на 17.05.21 в 09:40

Световен ден за борба с хипертонията

По повод 17 май – Световен ден за борба с хипертонията, започва инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония (ISH).  В България тя ще се проведе за 15-а поредна година с подкрепата на Българската лига по хипертония. „Май месец за мерене“ е най-голямата глобална здравна инициатива, която има за цел да повиши обществената..

публикувано на 17.05.21 в 09:38