Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-честите усложения след КОВИД-19 са свързани със сърцето

| обновено на 20.04.21 в 11:52

Над 115 души са минали през кабинета за консултации на преболедували КОВИД-19 в болница „Пълмед“, който работи от 2 месеца. Най-много пациенти са посетили невролог и кардиолог, както и пулмолог, каза зам.-директорът на ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова:

"Най-честите усложнения са свързани с перикарда на сърцето. По-големите усложнения са свързани със засягане на миокарда от самия вирус, което може да е животозасягащо усложение. Чести са и аритмиите, които се проявяват в голям процент при преболедувалите. Едно от най-тежките усложнения е белодробната тромбоемболия".

Кардиологът посочи, че при повече мъже в активна възраст се наблюдават усложнения след преболедуване на КОВИД-19.

Добрата новина е, че в повечето случаи усложненията са обратими, но при малък процент от хората се наблюдават трайни последици в сърдечносъдовата система, посочи още д-р Петкова. 

Цялото интервю на Паолина Комсалова с д-р Екатерина Петкова е в прикачения файл.
Още от категорията

ПП и ГЕРБ може да направят евроатлантически алианс

Възможен е евроатлантически алианс между ПП и ГЕРБ след едни нови избори. Това заяви политологът проф. Тодор Танев в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив. Той прогнозира още, че при нови избори ГЕРБ вероятно ще дръпнат напред, ПП ще останат малко по-назад, а ДПС ще останат в удобната позиция на балансьор. „Ако ПП не искат..

публикувано на 28.06.22 в 16:43

Нелоялните търговци вече ще плащат на ощетените от тях

Министърът на икономиката Корнелия Нинова и нейният заместник Димитър Маргаритов представиха пред експерти от потребителски организации проект на закон, който регламентира колективните искове в защита на потребителски права. Ще могат ли да се завеждат колективни искове без такси и други преимущества? Това ли е основната полза от този..

обновено на 28.06.22 в 16:04

Войната и липсата на конкуренция оскъпяват горивата

Войната в Украйна и политическото говорене за цените на горивата играят негативна рола на пазара, смята Георги Паничарски - търговоц на горави на едро и член на УС на Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на .горива. Според него не отговаря на действителността твърдението, че тук се акумулират големи печалби, защото..

публикувано на 28.06.22 в 11:24

Конфронтацията с Румен Радев ще рикошира върху ПП и БСП

С правителство в оставка парламентът трескаво прелиства и отмята предложенията в актуализацията на бюджета, бързайки да изпревари края на това НС. А той е все по -видим, смятат анализаторите.  Трескав график наложи и президентът, който едва получил оставката на кабинета "Петков", насрочи консултации за нов в същия ден. "Продължававе промята" и  от БСП..

публикувано на 28.06.22 в 10:34

Нямаме тежки случаи на Covid-19

"Има известно повишаване на пациентите на коронавирус, но за момента те са на ниво инцидентни случаи", каза пловдивският общопрактикуващ лекар д-р Георги Цигаровски.  Припомняме, че главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев изказа мнение, че вече сме в нова вълна на Covid-19 и че в следващите 2-3 седмици случаите ще се..

публикувано на 27.06.22 в 16:51