Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът на ГЕРБ-СДС е за широка пиарска употреба

Никой не може да каже дали ще има правителство или – не. Дори и Слави Трифонов не може и затова не се показва в медиите, коментира журналистът Явор Дачков.

По думите му, има две версии за политическа развръзка: кабинет ще има на всяка цена, въпреки очевидните противоречия на политическите сили да съставят мнозинство. И другата, че веднага ще се отиде на предсрочни избори заедно с президента. Какво ще стане, ще зависи само от Слави Трифонов и от тези, които стоят зад него и политическия му проект, прилежно отгледан лабораторно през последните години.

Като по-вероятна  версия Дачков спомена възможността да се направи правителство, защото никоя от политическите сили няма интерес от предсрочни избори.

 „В момента ДПС се опитва да изолира ГЕРБ като основен свой партньор във властта и да го замени със Слави Трифонов. Това не може да стане веднага през избори и ще трябва да се промени изборното законодателство, за да може ДПС да осъществи тази своя стратегическа цел и е възможно да се направи краткосрочно правителство, заради което да има Народно събрание. То трябва да промени изборното законодателство в полза на ДПС и „Има такъв народ“.

Другият сюжет е, че Слави Трифонов вероятно е изчислил, че отговорността, която му се е паднала, е много по-голяма от възможностите му и да се опита да се „отърве от този горещ картоф“, като предизвика отиване на нови избори, независимо от шансовете да ги спечели. „Аз по-скоро мисля, че ще се състави кабинет“.

Дачков бе категоричен, че кабинетът на ГЕРБ-СДС няма да мине и че той е предназначен за  „широка пиарска употреба“, като дава знак към американското посолство, към западните партньори и  привържениците на старата десница.

Целта е следващите, които ще се провалят, да се върнат отново към ГЕРБ.

Промяна в политическия модел на държавата няма. ГЕРБ е най-голямата политическа сила, която управлява България през местната власт и администрацията. А ДПС не иска смяна на модела, а – същия модел, но с друг партньор и затова лансира своя проект в лицето на Слави Трифонов, защото Борисов е вече изхабен и партньорството между двете политически сили става все по-трудно.

Дори и да се ограничи  влиянието на ГЕРБ с промените в законодателството, то ще бъде само  под ръководството на ДПС, перспектива за промяна няма, докато ДПС е в управлението, заяви Дачков.

"Трифонов е част от статуквото от 20 години, а партията му е подпомагана за изборите както от ГЕРБ, така и от ДПС с идеята той да бъде  трета или четвърта политическа сила - удобна патерица за сглобяване на нова управленска коалиция. Тъй като това не се случи, БСП  катастрофира и ИТН стана втори и получи възможност да съставя правителство, ДПС видяха възможност да се освободят от ГЕРБ и започнаха да гравитират около анти ГЕРБ коалицията. Нещата са динамични и не се знае какво ще стане.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59