Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Векторните ваксини са пресилено сатанизирани

 Не зная защо всички говорят за три вълни на Ковид-кризата. Имаме три пъти частично затваряне на държавата, а вълните реално бяха две.  Не приемам, че  случаите от 40-50 заболели дневно бяха  сериозна вълна, а – предвестници на голямата вълна. Това заяви  д-р Стефан Константинов, директор на Университетската болница за специализирано активно лечение по онкология и бивш министър на здравеопазването. 

По думите му, въпросът, дали кризата се управлява добре, изисква комплексен отговор, който много бързо е излязъл от пределите на здравеопазването и са били поставени сериозни икономически, образователни и социални проблеми, свързани с психиката на хората.

„Едно от хубавите неща за България е, че  проблемите не се оставиха единственото в ръцете на лекарите, слава Богу, не се оставиха и в ръцете на математиците, а в един момент премиерът в оставка вземаше инициативата, като налагаше нелоши решения. Те не изглеждаха напълно медицински издържани, но бяха в полза на обществото“.

Д-р Константинов обаче подчерта, че по брой на починалите от Ковид-19, България заема 7-мо място в света, докато по новите случаи на заболели сме час на 53-то място. Като причина той посочи състоянието на здравната система с лошата й организация, при която медиците са работили и  тя  е  могла трудно да бъде реформирана за краткото време, в което се разрази кризата.

По отношение на ваксините, в света са се направили поредица груби грешки и България често се е оказвала завъртяна от центрофугата на световните събития. Като аргумент д-р Константинов подчерта, че векторните ваксини са били силно сатанизирани. 

„На един милион у нас от коронавирус са починали 2232-ма души. Поставените досега ваксини са  657 000 и от тях да приемем, че половината са векторни ваксини. Нямаме нито един категорично доказан случай на починал от векторна ваксина. Числата са несъвместими.“

Като проблем в информацията във ваксиналната кампания обаче д-р Константинов подчерта, че хората са били заблудени, че ще могат да си избират ваксините.

„Дори лекарите не знаеха  коя ваксина какъв ефект ще има, да не говорим за хората, които трябваше да ги избират по слухове.Нямахме и достатъчни количества, за да е наситен пазарът и да може да се избира от 5-6 вида ваксини. Сега шумът вече е вдигнат, и то не от нас и ваксините са сатанизирани “.

Д-р Константинов бе категоричен, че ползите от ваксините надвишават многократно възможните рискове. Те дават имунитет и единственият изход от Ковид-кризата е хората да се ваксинират.

Той обаче бе скептичен към преждевременните съобщения за  създаване на лекарства против Ковид.

 „Много хубаво е, че различни екипи по света работят и че ще се появи лекарство, както то се появи за лечението на грипа. Емоционално е да си четкаме националното самочувствие с рекламно включване на определени лица у нас, че ще измислим лекарство, има много смислени неща, които можем да направим за  нашите съграждани.  Надеждата ни обаче трябва да бъде насочена натам, откъдето ще дойде резултатът и затова казвам да се ваксинират с това, което имаме. А ако излезе българско лекарство, много ще се радвам“.

Интервюто чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29