Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дългоочакваният ремонт на Дондуковата градина започва до края на годината

До края на годината ще започне ремонтът на Дондуковата градина в Пловдив, ако бъдат отпуснати средства. До месец и половина се очаква да бъде избран изпълнител за ремонта, това обяви районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов. 

Той уточни, че целият проект е на стойност 3 милиона и 600 хиляди лева. До този момент са заложени 200 хиляди лева, а при стартирането на ремонтните дейности ще са необходими вероятно около 1 милион.

В центъра на Дондуковата градина ще бъде изграден площад. Предвижда се увеличаване на зелените площи и намаляване на настилките. Ще се възстановят и някои от загиналите дървесни видове.

Дондуковата градина ще бъде оградена и ще е с работно време – от 6 сутринта до 24 часа.

„Ще има контрол на достъпа, а целта е през малките часове на денонощието да гарантираме нейното опазване“, обясни Георги Стаменов.

Предвижда се възстановяване на автентичните беседки в Дондуковата градина, които са се намирали зад Природонаучния музей, а пред него ще се разшири тротоарната настилка. Ще бъде изграден и специален парк пред Дома на младоженците с арки от рози, който ще даде възможност за провеждане на сватбени ритуали на открито.


Още от категорията

Протест пред протестантски храм в Коматево

Хора от пловдивския квартал Коматево се събраха на спонтанен протест пред протестантската църква „Жътвари“. Те твърдят, че от църквата примамват с лакомства деца от квартала, както и че доскоро върху сградата на улица „Захаридово“ е имало табела „Църква за деца“.  Веселин Великов от ръководството на църквата обясни, че това е религиозен храм и в..

публикувано на 16.05.21 в 15:07

Рибари искат оповестителна система по Въча

Близо 50 души се събраха на протест край ВЕЦ-Кричим на пътя Кричим Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на реката. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало приливна вълна...

публикувано на 16.05.21 в 14:53

203 нови случаи на коронавирус

Новите случаи на заразени с коронавирус са 203 при направени 7281 теста. Това прави 2, 78% положителни проби. В Пловдив новите случаи са 21, в Пазарджик-6, в Смолян-4. 4839 са пациентите, които се лекуват в болница, като 503 от тях са в интензивни отделения.   За изминалото денонощие са починали 7 души, излекувани са 334. Поставените ваксини са..

обновено на 16.05.21 в 08:08

В Батак почитат героите от Априлското въстание

В Батак продължават проявите, посветени на 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание.  Тази вечер от 18 ч. ще се отслужи  празнична вечерня в храма „Св. Неделя“. Ще бъдат поднесени венци и цветя в църквата. От 21 ч. започва тържествената заря-проверка и празничен концерт. Утре, 17 май, ще бъде отслужена света литургия в историческата..

обновено на 16.05.21 в 08:07

Хора с рядко заболяване търсят подкрепа

Под надслов „Моята длан е за теб” се отбелязва международния ден на рядкото заболяване придобит и наследствен ангиоедем. „Асоциация НАЕ” за поредна година  дава гласност  на каузата си, за да бъде забелязана от обществото. Наследствения ангиоедем е рядка диагноза, която влошава сериозно качеството на живот на болните и техните семейства,..

публикувано на 16.05.21 в 08:07