Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВКС оправда напълно бившия шеф на Онкодиспансера д-р Красимир Вальов

Върховният касационен съд отмени условната присъда на бившия шеф на Комплексня онкологичен център в Пловдив д-р Красимир Вальов и го оправда напълно  по обвинението за „безстопанственост в особено големи размери“ – за сделката със закупения томограф. Той бе съден за нанесени щети за над 254 000 лева на Онкоцентъра.  

Доктор Вальов първо бе оневинен от Пловдивския окръжен съд, но след протест на прокуратурата делото бе възобновено от Апелативния съд. На 7 юли миналата година висшата инстанция обаче му наложи условна присъда с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 2 000 лева.  

С окончателното си решение, ВКС изключва възможността за наказателна отговорност на д-р Вальов и посочва други процедурни неуредици. Не са посочени действията, които е трябвало да се предприемат, за да  се избегне причиняването на щети на Онкоцентъра. Освен това, тогавашният  управител е получил разрешение от кмета на Община Пловдив за  купуването на компютърния томограф на цена в диапазона от 900 000 до 950 000 лева. 

Така ВКС приема, че Красимир Вальов „е потърсил съвет и е получил разрешение не от какъвто и да е било орган, а от принципала и едноличен собственик на капитала“  на  центъра.  Според върховните магистрати новият управител е имал достатъчно време да установи претендираните от прокуратурата допуснати нарушения и да прекрати обществената поръчка. 

Това обаче не само че не е сторено, а дори е е сключен  последващ договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на скъпия апарат. С това и други съображения, ВКС оправдава напълно д-р Вальов по всички обвинения, като решението е  окончателно. 


Още от категорията

Протест пред протестантски храм в Коматево

Хора от пловдивския квартал Коматево се събраха на спонтанен протест пред протестантската църква „Жътвари“. Те твърдят, че от църквата примамват с лакомства деца от квартала, както и че доскоро върху сградата на улица „Захаридово“ е имало табела „Църква за деца“.  Веселин Великов от ръководството на църквата обясни, че това е религиозен храм и в..

публикувано на 16.05.21 в 15:07

Рибари искат оповестителна система по Въча

Близо 50 души се събраха на протест край ВЕЦ-Кричим на пътя Кричим Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на реката. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало приливна вълна...

публикувано на 16.05.21 в 14:53

203 нови случаи на коронавирус

Новите случаи на заразени с коронавирус са 203 при направени 7281 теста. Това прави 2, 78% положителни проби. В Пловдив новите случаи са 21, в Пазарджик-6, в Смолян-4. 4839 са пациентите, които се лекуват в болница, като 503 от тях са в интензивни отделения.   За изминалото денонощие са починали 7 души, излекувани са 334. Поставените ваксини са..

обновено на 16.05.21 в 08:08

В Батак почитат героите от Априлското въстание

В Батак продължават проявите, посветени на 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание.  Тази вечер от 18 ч. ще се отслужи  празнична вечерня в храма „Св. Неделя“. Ще бъдат поднесени венци и цветя в църквата. От 21 ч. започва тържествената заря-проверка и празничен концерт. Утре, 17 май, ще бъде отслужена света литургия в историческата..

обновено на 16.05.21 в 08:07

Хора с рядко заболяване търсят подкрепа

Под надслов „Моята длан е за теб” се отбелязва международния ден на рядкото заболяване придобит и наследствен ангиоедем. „Асоциация НАЕ” за поредна година  дава гласност  на каузата си, за да бъде забелязана от обществото. Наследствения ангиоедем е рядка диагноза, която влошава сериозно качеството на живот на болните и техните семейства,..

публикувано на 16.05.21 в 08:07