Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надлези замениха жп прелезите по линията Септември - Пловдив

| обновено на 22.04.21 в 10:04
Един от основните въпроси при изграждане на високоефективен ЖП транспорт е взаимодействието на влаковото трасе с пътните артерии. 

Решаването на тази задача представлява основен фокус на проекта  „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив: част от Транс – европейската железопътна мрежа – Изграждане на 4 броя пътни надлези“, към приоритетна ОС номер 1 на ОП „ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ 2014-2020 Г.


Четирите надлеза са въведени в експлоатация на 18.05.2018, като те са заменили съществуващите преди това прелези при гарите Тодор Каблешков, Стамболийски, Три Водици и Ковачево. Възможностите, които новите съоръжения, на локално ниво, трябва да осигурят са: използване на пълният скоростен капацитет на влаковото трасе, по-безопасно преминаване на автомобилите, като се осигури път над жп линиите и намаляване на негативното въздействие върху урбанизираните територии от преминаване на железопътната линия.

Надлезът до спирка Тодор Каблешков в с. Златитрап е най-близкият до областният център Пловдив, като кметът на селото Анелия Уланова, изтъкна че ефектите от новата пътна артерия са изключително благотворни за комуникациите в населеното място.


“Сега е по-безопасно, прелезът, който съществуваше преди това беше неохраняем, изключително опасен особено за недобросъвестни шофьори. Дългото чакане при авария от страна на бариерата беше предпоставка за изнервяне на шофьорите. Сега нещата се урегулираха, ползата сега е наистина голяма. Когато имаше прелез имаше и инциденти, откакто е построен надлеза инциденти няма” каза Анелия Уланова, кмет на с. Златитрап.

Надлезът на жп линията при спирка ''Тодор Каблешков'', село Златитрап
Жители на селото смятат, че след построяването на надлеза придвижването във и от селото е станало значително по-лесно и по-безопасно.

“Надлезът, откакто е направен се движим вече по-спокойно, минаваме през жп линия без да чакаме без да има препятствия” сподели възрастен жител на селото.

“Преди да се направи се чакаше много, доста по-бързо се стига сега, пътят е много хубав. Аз сигурно минавам по 3-4 пъти на ден от там” каза майка, чието дете учи в детска градина от другата страна на надлеза.



Освен тези четири надлеза, за които ви разказахме, част проектите към приоритетна ос номер 1 на ОП „ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ 2014-2020 Г. предвиждат и изграждане на надлези по линията Пловдив- Бургас, каза инж. Иван Бакалски от НКЖИ

“39 надлеза ще бъдат построени по цялото трасе от Пловдив до Бургас, останаха само два прелеза, които са в района на Нефтохим Бургас и спирка Долно Езерово. Към момента за някои от прелезите вече имаме сключени договори”.

Репортъжът можете да чуете в прикачения звуков файл, а видео разказва още за изграждането на надлези над ЖП трасетата.


По- бързи влакове при по- голяма безопасност






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35