Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без правителство няма да ги има обещаваните изборни промени

След отказа на "Демократична България" и "Има такъв народ" да приемат дори само разговори с ГЕРБ- СДС за съставяне на правителство, единственият вариант за управляващо мнозинство е във втория мандат, който ще бъде връчен, смята социологът от "Тренд" Димитър Ганев.  

"Ключов субект в това Народно събрание се оказа "Има такъв народ" и, ако те не предложат правителство, каква е вероятността и логиката да подкрепят кабинет на третата политическа сила, която ще получи мандат?!"

Социологът акцентира върху това, че ако не бъде избрано правителство, това ще скъси живата на 45-тия парламент до средата на месец май. А това означава, че няма как да се реализират намеренията за промени в изборното законодателство, за което всички пледират, защото процедурите изискват повече време.

Всички трябва да са наясно, без правителство животът на този парламент е изчерпан, каза Ганев. Така че "първичният въпрос е  дали ще има кабинет".

Съдейки по думите на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, намекът е, че няма да се случи и това ще означава, че партията е заблудила избирателите си, защото няма да реализира най- важното си обещание към тях, че ще ремонтира изборния кодекс.   

Друг е въпросът дали не са се разбрали с президента на кого да се връчи трети мандат, допусна социолъгът. 

По думите му не е без значение за Румен Радев подкрепата, която получи от БСП и при положение, че не даде мандата на тях, като трета  политическа сила, дали това няма да отблъсне от него левите избиратели. Възможно е в неофициални разговори, обаче, Корнелия Нинова да е приела да откаже мандат. 

От друга страна "Демократична България"  са казвали, че искат мандат, въпреки че не го заявиха на консултациите при президента.

Димитър Ганев коментира, че след изборите фокусът на обществения разговор се е върнал към Народното събрание, но ако се състави кабинет той ще отнеме това внимание, защото това е оперативното ръководство на страната.

Според него  искрите между партиите на протеста и БСП и конкуренцията помежду им е продиктувана от очакването на нови избори и всички се опитват да се покажат като по- опозиционна алтернатива на ГЕРБ. 

Ганев прогнозира 55 на 45 за вероятност от нови избори.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Доц. Красимира Кръстанова в "Добро утро, ден!"

Доц. д-р Красимира Кръстанова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, културен антрополог и дългогодишен декан на Философско-историческия факултет,  гостува в рубриката „Добро утро, Ден“. Тя е уверена, че знанието винаги може да ни помогне да действаме по-разумно, ако познаваме както хората, така и отношенията между тях, тъй като  всяко..

обновено на 18.06.21 в 19:03

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49