Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без правителство няма да ги има обещаваните изборни промени

След отказа на "Демократична България" и "Има такъв народ" да приемат дори само разговори с ГЕРБ- СДС за съставяне на правителство, единственият вариант за управляващо мнозинство е във втория мандат, който ще бъде връчен, смята социологът от "Тренд" Димитър Ганев.  

"Ключов субект в това Народно събрание се оказа "Има такъв народ" и, ако те не предложат правителство, каква е вероятността и логиката да подкрепят кабинет на третата политическа сила, която ще получи мандат?!"

Социологът акцентира върху това, че ако не бъде избрано правителство, това ще скъси живата на 45-тия парламент до средата на месец май. А това означава, че няма как да се реализират намеренията за промени в изборното законодателство, за което всички пледират, защото процедурите изискват повече време.

Всички трябва да са наясно, без правителство животът на този парламент е изчерпан, каза Ганев. Така че "първичният въпрос е  дали ще има кабинет".

Съдейки по думите на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, намекът е, че няма да се случи и това ще означава, че партията е заблудила избирателите си, защото няма да реализира най- важното си обещание към тях, че ще ремонтира изборния кодекс.   

Друг е въпросът дали не са се разбрали с президента на кого да се връчи трети мандат, допусна социолъгът. 

По думите му не е без значение за Румен Радев подкрепата, която получи от БСП и при положение, че не даде мандата на тях, като трета  политическа сила, дали това няма да отблъсне от него левите избиратели. Възможно е в неофициални разговори, обаче, Корнелия Нинова да е приела да откаже мандат. 

От друга страна "Демократична България"  са казвали, че искат мандат, въпреки че не го заявиха на консултациите при президента.

Димитър Ганев коментира, че след изборите фокусът на обществения разговор се е върнал към Народното събрание, но ако се състави кабинет той ще отнеме това внимание, защото това е оперативното ръководство на страната.

Според него  искрите между партиите на протеста и БСП и конкуренцията помежду им е продиктувана от очакването на нови избори и всички се опитват да се покажат като по- опозиционна алтернатива на ГЕРБ. 

Ганев прогнозира 55 на 45 за вероятност от нови избори.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35