Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативи за Деня на Земята в Пловдив и близките села

| обновено на 22.04.21 в 09:03

На 22 април отбелязваме Световния ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, който се чества от над половин милиард души. За пръв път инициативата е чествана в САЩ преди точно 50 години.

Пловдив и близките села отбелязват Деня на Земята с редици инициативи. 

В пловдивския район „Централен“ ще се проведе почистване на Дановия хълмТо ще започне следобед от шадравана на Сахат тепе, а организаторите от администрация призовават всички, които имат желание, да се включат в почистването.

Общинският институт „Старинен Пловдив“ представя виртуална изложба с рисунки на деца от 3 до 7 години. Тя е част от поредицата виртуални изложби, посветени на празниците от екологичния календар.

В Регионалния природонаучен музей – Пловдив ще бъде открит традиционният фестивал "Млада синя Земя", който ще продължи четири дни. В него деца и младежи ще покажат своите таланти в областта на изобразителното изкуство, музиката, танца и природните науки. Творенията им ще бъдат подредени в изложба, а най - добрите ще получат награди. Изложбата на рисунки и проекти ще продължи до 10 май.

Редица инициативи организират за Деня на Земята и училищата и детските градини  в община „Родопи”.

В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в село Марково ще се проведе урок по градинарство и учениците сами ще засадят цветна градинка. Децата ще изработят хранилки за птици, ще измайсторят хотел за насекоми, ще има и състезание на тема „Рециклирай умно и бързо”, както и дефиле на костюми от рециклирани материали.

В село Крумово ще се проведе залесителна акция под мотото „Ние не сме наследили земята от нашите предци, ние я вземаме назаем от нашите деца”.  Учениците от ОУ „Христо Ботев” ще засядат дръвчета в пространството около сметището в селото.

Екологично послание ще отправят и децата от ОУ” Неофит Рилски” в село Ягодово. Те ще отбележат празника с класна стая на открито.

Възпитаниците на училището в село Кадиево ще се включат с изложба на тема „Земята - нашият единствен дом” и изработка на постери.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43