Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училището в село Марково отбелязва 100 години

Сградата ще бъде санирана с проект, финансиран от Министерството на образованието и науката

На 22 април говорим за Деня на земята с отношението, което заслужава по време на пандемия. Обществото все още се пита как ще преборим вируса, така че да не вредим. Разговор за инициативите на община Родопи в село Марково с кмета Десислава Терзиева. Тя разказва и за предстоящите празници за стогодишния юбилей на сградата на Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий"

Изпълнението на ремонтите на сградата ще се направи от общината, след представен проект в МОН, от където се очакват средствата.

Просветното дело в Марково датира от 175 години. 

В ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в село Марково празникът започва в 13:30 часа. Всеки клас ще се включи в отбелязването на Деня на Земята със собствена инициатива. За най-малките ще се проведе урок по градинарство , първолаците ще научат и какво е компостиране. Второкласниците ще изработят хранилки за птици и ще измайсторят хотел за насекоми.

Предвидени са още състезание на тема „Рециклирай умно и бързо”, дефиле на костюми от рециклирани материали и засаждане на цветна градинка.

Каките и батковците от 5,6 и 7 клас пък ще се включат в празника на Земята с голямо пано, посветено на опазването на околната среда, ще покажат може ли да има пречиствателна станция от бутилки и ще създадат артинсталация от рециклируеми материали.

Кметът Павел Михайлов, заедно със своите заместници ще бъдат специални гости на училището в Марково. Те също ще участват в инициативите за отбелязване на 22 април.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38